Ексклузивно! Екатерина Захариева: Ползата за България след срещата ЕС -Турция би била сигурност на границата ни и продължаване на споразумението с Турция за бежанците

0
4217

Ползата за България след срещата ЕС -Турция би била сигурност на границата ни и продължаване на споразумението с Турция за бежанците. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във връзка със срещата ЕС – Турция във Варна в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

„Срещата е много коментирана. Българските граждани осъзнават колко е важна, както и колко исторически срещи се случиха по време на председателството на България на ЕС“, обясни Захариева.

„Това е изключително важна среща. По време на Съвета на външните министри всички колеги поздравиха България за тази среща и подчертаха колко е важна за нормализиране на диалога с Турция“, поясни външният министър и допълни, че е възложено голямо доверие на премиера Бойко Борисов затова срещата във Варна да даде тласък на нормализиране на диалога с Турция.

На въпрос имаме ли право на тази среща да повдигаме теми, свързани с България и историята, тъй като днес е Денят на Тракия и можем ли да повдигнем въпроса за обезщетението на тракийските бежанци, след като БСП заяви, че няма да се защитава българският интерес, Захараиева коментира: „Това е среща ЕС – Турция, това не е двустранна среща. Убедена съм, че Колегите от БСП знаят това и подвеждат българските граждани. Когато премиерът има двустранни срещи винаги защитава и поставя интересите на България. За съжаление не за първи път важният въпрос за обезщетяване на бежанците от Тракия се поставя в контекста на политическите дивидент, призовавам българските политици да бъдат отговорни. Ще припомня, че това споразумение, което имаме с Турция е от 1992 г. Искам да попитам БСП от 1992 година са били доста време в управлението, има ли са и президент – защо не решиха въпроса, какво направиха те?“, поясни тя.

Захариева уточни, че срещите, които ще има премиера ще са първо с Туск, след това Ердоган и накрая с Юнкер. По думите й те ще са в контекста на срещата ЕС – Турция.

„Това е среща ЕС – Турция, срещата на премиера Борисов и президента Ердоган ще е в този контекст. Въпросът за обезщетението на тракийските бежанци е дългогодишен и винаги се повдига, когато разговаряме с турските си съседи. Спекулациите, които се чуват са за изместване на успехите на успехите на България във външната политика“, каза още тя.

Захариева заяви, че въпросът не се потулва.

„Нормализиране на отношенията между ЕС и Турция отговарят на българския интерес“, поясни тя. На въпрос дали турският президент ще тропа по масата във Варна, Захариева коментира:

„Попитайте Ердоган. Надявам се да не тропа, надявам се да бъде диалог“.
„Душевните граници на президента Ердоган са доста широки. Всяка една държава с дълга история, каквато е й България може да има доста по-широки душевни граници. Съвременните граници са установени с международни договори“.

„Това, което Европа казва много пъти на Турция е, че трябва да се спазват международните договори, че трябва да се спазват стандартите на ЕС, ако Турция иска да продължи по пътя си на европейската интеграция. Не мисля, че Европа ще промени посланието си към Турция“, добави външният министър.

„Само за 7-8 месеца България постигна толкова външно-политически успехи, за които по времето на управлението на БСП могат само да мечтаят. България има изключително активна външна политика“, каза още тя.

„Конкретно ползата за България от тази среща – сигурност на българската граница, продължаване на споразумението за бежанците с Турция за бежанците. Темата е сигурност за България“, добави външният министър.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук