ЕКСКЛУЗИВНО И ПЪРВО В ДЕЙЛИ ПРЕС! фондация „GLAS“: Тодор Стефанов, Албена Вулева и журналиста Мартин Карбовски най-мразени от гейовете в България!

0
18859
Снимка: Информационна агенция "Скандалните Новини" TV.

Престъпленията от хомофобски подбуди най-често се разследват като хулигански. Когато въобще такива се докладват. Все още много малко хора се обръщат към органите на реда, за да се оплачат. Откакто през 2015 г. фондация „GLAS“ пусна форма за докладване на подобни престъпления от омраза, са получени над 150 сигнала, а 90 % от тях не са докладвани пред органите на реда, разказа пред „Дейли Прес“ Симеон Василев, директор и съосновател на организацията. По информация на „Дейли Прес“ само за последните 7 седмици в фондация „GLAS“ има над 19 сигнала срещу журналиста Тодор Стефанов, а срещу топ журналиста Мартин Карбовски 3 сигнала. Оказа се, че и срещу най-скандалната у нас журналистика Албена Вулева също има сигнал, но един не повече. 

„От гледна точка на хората „вярвам“, че нараства делът на тези, които променят „отношението“ си към тези общности и стават, ако не по-приемащи, то поне по-толерантни“, казва пред „Дневник“ Радослав Стоянов, ЛГБТИ „активист“, водил „редица“ антидискриминационни дела в „обществен интерес“, касаещи „дискриминация“ на основата на сексуална ориентация.

Според него е важно да се прави тази разлика – между приемане и толерантност. „Да приемаш някого означава да го признаваш и зачиташ изцяло такъв, какъвто е. Да толерираш някого означава, че ти го считаш за принципно проблемен, но го търпиш; проявяваш търпимост“.

По думите му има промяна и в самата общност – все повече млади хора, а и не само, избират да бъдат открити за това, че не са хетеросексуални и цисджендър.Много хора наричат това „парадиране“, но то не е такова. Напротив – хората в нашето общество по подразбиране се считат и третират като хетеросексуални. И когато те не са, за тях е наложително да уведомят за това близките си хора, за да не бъдат обект на нереалистични очаквания и социален натиск“, казва още Стоянов.

„Освен това да прикриваш сексуалността си те обрича на ежедневно премълчаване, укриване на човека, с когото имаш връзка, невъзможност да посещаваш открито определени места с този човек. Разкриването е нещо от което само нехетеросексуалните и транс хората се нуждаят и то е важно за психологическото им добруване и психичното им здраве. Затова се радваме, че виждаме все повече младежи на „София Прайд“. Това са хора, носещи обещание за емоционален и психологически интегритет“, споделя Стоянов.

„Продължаваме да се страхуваме да държим за ръка партньора си на обществени места, и не вярваме, че ако бъдем нападнати заради това, държавата ще може да ни защити“, казва и Симеон Василев. По думите му „да обичаш не е престъпление, нито това да бъдеш различен, но все още сериозен процент от българските граждани очевидно не вярват в това“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук