ЕКСКЛУЗИВНО! Орешарски разкри тайната за края на премиерския му мандат! Защо падна правителството му и кой го предаде?

0
1003

До европейските избори аз нямах проблеми с парламентарната подкрепа, заявява бившият премиер

Станишев и Местан трябваше да ми осигурят политическата подкрепа на кабинета. Това заяви пред „Лице в лице“ бившият премиер Пламен Орешарски. „Когато отговорих на поканата за премиер, поставих съвсем други условия, а не такива, свързани с отношенията между БСП и ДПС. До европейските избори аз нямах проблеми с парламентарната подкрепа. След това започнаха търкания и съвсем логично дойде краят на кабинета“, допълни гостът.

На въпрос дали има опасност външният дълг на България да стане неконтролируем, Орешарски отговори: „За съжаление точната дефиниция е, че ние се намираме в началото на една дългова спирала. В средата на 2009 г. ние имахме най-ниския правителствен дълг в ЕС – 12% от БВП. 5 млр. евро беше целият дълг – и вътрешни, и външен. Нетният размер на дълга беше от 1  млрд. евро. От тогава дългът расте. Дълговата спирала означава, че дългът расте по-бързо от икономиката. Днес той е над 29%. Най-лошото е, че тенденцията е дългът да продължи да расте. Ако не се стопира нарастването или ако не се повиши икономическият растеж, ние ще се предвижим по-надолу по дълговата спирала“.

„Държава с големи дългове, зависими от своите кредитори, губи голяма част от своя суверинитет. А България е на път. И това е притеснително“, допълни Орешарск

На въпрос дали това е можело да бъде избегнато, икономистът каза: „За мен неразумната дългова политика започна от 2010-2011 г. Бюджетните дефицити можеше да бъдат далеч по-ниски. Разбира се, че някои дългове трябва да се вземат. Има стари, които се рефинансират с нови. Старият заем, който се изплаща, намалява дълга, новият го повишава. Обяснението с погасяването на стари дългове не става. Ако старите дългове не се изплащаха, в момента дългът щеше да е още по-голям“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук