ЕКСКЛУЗИВНО! Соцдепутатът Жельо Бойчев разкри какво ще се случи на конгреса на БСП и какъв ще е новият лидер!

0
1483

БСП е в треска в навечерието на 49-ия си конгрес през май. Кой ще бъде новият лидер, ще успее ли да излезе партията от кризата и какви решения ще вземе тя след високия форум – тези въпроси вълнуват социалистите.

„Този конгрес е изправен пред много дилеми. Една от тях е дали партията ще върви към модерен ляв образ или ще бъде върната към социалнолиберални проекции. БСП трябва да отстои своята опозиционност и да се постави въпросът дали сме истински изразители на хората, които ни подкрепят“, каза пред ПИК заместник-председателят на столетницата Янаки Стоилов. 

Михаил Миков пък заяви, че е дошло време БСП да се изяви като единствената алтернатива на сегашното управление.

Потърсихме депутата от БСП Жельо Бойчев за коментар на случващото се в навечерието на конгреса.

Интервю на Албена Борисова

– Готова ли е БСП за конгреса, господин Бойчев?

– В момента върви отчетно-изборна кампания на всички нива. Приятно съм изненадан, че навсякъде се обсъжда какви са предизвикателствата пред БСП е как трябва да се справим с тях. Имаме голяма отговорност пред страната. Ние трябва да бъдем много силна алтернатива на управлението. Това е основната ни задача.

– Очакват се много кадидати за лидерския пост. Не е ли учудващо това желание да се ръководи партия, която е в сериозна криза?

– Има кандидати за различни нива, не само за лидерския пост. Изборите се провеждат от най-ниското до най-високото ниво. Не е учудващ този наплив, той само показва, че в БСП има енергия. Част от предложенията за лидерския пост до конгреса ще отпаднат.

– Склонни ли сте жена да ви ръководи. Много сериозно се спряга името на Корнелия Нинова?

– В БСП няма предразсъдъци на полов признак. Трябва да се намерят начините, чрез които да се направят промените. И след това да се излъчи човекът, който да проведе политиката за тази промяна. Трябва да се превъзмогне личното его в името на по-голямата цел – промяната на страната.

– Трябват спешни мерки за излизане от  кризата, в която се намира в момента БСП…

– Ясни са причините, които ни доведоха до тук. Но всеки коментар за действията ни за излизане от кризата предпочитам да не коментирам предварително и пред медиите. Ясно е едно – нашите действия трябва да вървят към превръщането ни в ясна и категорична алтернатива на управляващото мнозинство в момента. Няма да носим отговорност за всичко през целия преход от 1989 г. насам. За безобразията, които се вършат всеки ден, не можем да сме виновни. Каквото се случи в България, все БСП е виновна.

– А как ще се превърнете в алтернатива на управлението – това е големият въпрос? Няма силна държава без силна опозиция.

– Да погледнем последните избори. Всички партии се кълняха, че няма да управляват с Бойко Борисов, а след това отидоха тичешком при него. Така излъгаха избирателите си. Ние от първия ден казахме, че ще бъдем категорична опозиция. И в момента сме единствената опозиция – друга няма.

– Какво да очакваме след конгреса?

– Една по-силна и по-мобилизирана БСП, изпълнена с енергия.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук