Екслузивно! Турци стреляли по Борис Анзов!

0
3302

Турция е изстреляла снарядите, ранили чужди журналисти в Сирия, сред които е бил и един българин, съобщи сирийската държавна новинарска агенция „Сана“.

33 журналисти са участвали в инцидента, който се е случил в район, владян от бунтовниците, твърдят военни източници.

По-рано днес българинът Борис Анзов, който работи за Топ Преса, каза пред БНТ, че е бил ранен в ръката и е без опасност за живота.

Той е бил сред групата репортери, пратени в Сирия от руското министерство на отбраната. От външното министерство в Москва потвърдиха, че ранените са четирима, като останалите са от Китай, Русия и Канада.

По журналистите са били изстреляни общо осем снаряда, които са паднали на разстояние от 150 до 400 метра. Нападението е било на 60 км. от град Латакия, в областта Кансаба, която наскоро бе превзета от правителствените сили.

Военен източник на агенцията нарече атаката „нарушение на прекратяването на враждебните действия“ и коментира, че то е доказателство за участието на Турция в конфликта. Временното примирие е в сила от събота в полунощ.

Това е краткосрочна мярка, която позволява достъпа на хуманитарна помощ до пострадалите градове и продължаването на преговорите. Тя не се отнася за терористични групировки като „Ислямска държава“ и фронта „Ал Нусра“.

Посланикът на ООН за Сирия Стафан де Мистура заяви, че ще опита отново да свика мирни преговори между правителството в Дамаск и опозицията на 7 март. Войната, започнала през 2011 г., доведе до смъртта на 250 000 души и прокуди 11 млн. от домовете им.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук