Ердоган иска пълна забрана на осмиващите го стихове на сатирика Бьомерман

0
1539

Турският президент Реджеп Ердоган възнамерява да постигне пълна забрана на цитирането на стихотворението, прочетено в ефира на германската телевизия от сатирика Ян Бьомерман, съобщава „Шпигел“.

Адвокатът Михаел-Хубертус фон Шпренгер, представляващ Ердоган във ФРГ, вече е подал съответния иск в провинциалния съд в Хамбург. През май хамбургският съд забрани на Бьомерман да цитира отделни пасажи от скандалното стихотворение. Съдиите обаче посочиха, че като цяло става дума за сатира, макар и някои части да са признати за оскърбяващи честа и достойнството на ищеца. В Майнц в ход е разглеждане на иск против Бьомерман по подозрение в оскърбяване на лидер на чуждестранна държава. Както БГНЕС вече информира, на 31 март в предаването „Нео магацин роял“ (Neo Magazin Royale) Бьомерман прочете сатирично стихотворение за турския президент. Впоследствие министерството на външните работи на ФРГ получи вербална нота от Анкара с призив за юридически мерки срещу водещия.

На 15 април канцлерът Ангела Меркел заяви, че правителството на ФРГ е решило да удовлетвори искането на турската страна и няма да пречи на започването на наказателно преследване срещу сатирика.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук