ЕС и Турция се разбраха, от неделя връщаме обратно мигрантите

0
816

Всички лидери на Европейския съюз са постигнали споразумение с турския премиер за ограничаване на мигрантската криза. Това официално е потвърдил в „Туитър” президентът на Европейския съвет Доналд Туск.

„Имаме единодушно споразумение между всички държавни и правителствени глави от ЕС и турския премиер Ахмет Давутоглу”, написа в социалната мрежа Туск.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц приветства споразумението между ЕС и Турция. Той призова всички страни да приложат мерките, договорени в рамките на сделката бързо и напълно да зачитат всички договорени условия.

По-рано чешкият премиер Бохуслав Соботка обяви, че е постигнато историческо споразумение с Турция за облекчаване на мигрантската криза в ЕС, давайки на Анкара отстъпки, съобщиха световните информационни агенции.

1Според клаузите на споразумението всички бежанци и мигранти, пристигащи в Европа, от неделя ще бъдат връщани обратно в Турция през Егейско море на разноски на ЕС. Очаква се документът да бъде подписан по-късно днес.

„Споразумението с Турция беше одобрено“, обяви и финландският министър-председател Юха Сипиля в „Туитър“.

Разбра се, че таванът за брой бежанци, които Европа ще взима от Турция по схемата „един за един“, ще бъде 72 000. Въпреки че 20 март бе избрана като дата, от която мигрантите да бъдат връщани обратно, турски високопоставен представител заявил пред „Ройтерс”, че действителното връщане ще започне от 4 април.

В замяна за приемането обратно на бежанците, Турция може да очаква „засилване” на разговорите за нейното членство в Европейския съюз, с обещанието преговорите в една политическа област да стартират преди юли.

Преди лятото ще бъде открита само една глава в процеса на присъединяване на Турция към ЕС, което предполага, че Анкара е отстъпила от исканията си да се стартират пет глави.

Одобрената от Турция и ЕС сделка предполага, че разговорите ще започнат по глава 33, която се отнася до бюджета и финансите.

Като част от всеки процес за членство в ЕС, кандидатстващите трябва да отговарят на определени изисквания, които са във всяка глава.

Европейският съюз също се е съгласил да ускори изплащането на 3 млрд. евро, предназначени за подпомагане сирийските бежанци в Турция, с нови проекти, които ще бъдат договорени тази седмица.

Турция обеща, че всички върнати хора ще бъдат третирани в съответствие с международното право, включително гаранции, че няма да бъдат върнати в държавите, от които са избягали.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган по-рано критикува ЕС, че държи в срамни условия бежанците. Той направи коментара си, докато двете страни се стремяха да постигнат споразумение, целящо спиране на потока от хора към Гърция.

Около 45 000 души са блокирани в Гърция, включително 14 000, които живеят в мизерни условия на гръцко-македонската граница при Идомени. На тях им е забранено да пътуват към северна и централна Европа.

Има опасения дали гърците технически ще са готови бързо да задействат администрация на островите за обработка на молбите на бежански статут, по информация от кореспондента на БНР в Брюксел.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск преди това препоръча на ръководителите на 28-те страни от Европейския съюз да одобрят преработено споразумение с Турция за възпиране на наплива от мигранти към Общоността, съобщи брюкселски чиновник, цитиран от „Франс прес”.

„Председателят Туск представи преработен текст на 28-те лидери и препоръча да го приемат без промени”, разкрил източникът, докато днес в Брюксел втори ден текат интензивни преговори между Туск и турския премиер Ахмет Давутоглу в Брюксел.

Чиновникът, пожелал да остане анонимен, заявил, че Туск смятал, че новите предложения, които включват спорния план Турция да приема обратно всички нови мигранти, пристигащи в Турция, съвпадали в пълна степен с желанията на страните членки, както и че били приемливи на турската страна./нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук