Ето ги убийците на клошаря от Айтос, съдът ги остави в ареста

0
1092
снимка: Булфото

Двамата роми, които убиха по особено жесток начин айтоския клошар Асен Пуров са били безпаметно пияни. Преди да си „поиграят“ с жертвата на килъри, те пиянствали в ромската махала. Първо изпили по няколко бири, после си купили литър ракия, който разделили по братски. След като гаврътнали огнената течност, решили да се позабавляват и навестили Пуров, който живеел в изоставена къща. Подробности около зверското убийство излязоха наяве по време на съдебното заседание, когато се гледаха мерките за неотклонение на двамата екзекутори.

16-годишният Ясен Стойчев и 20-годишния му авер Желязко Данчев, които бяха оставени от съда в ареста, нахлули в порутената сграда и започнали без никаква причина да бият и да ръгат с нож беззащитния старец. Открили го да спи и го нападнали в съня му. По всяка вероятност възрастният мъж изобщо не е успял да извика за помощ. Съдебните лекари са преброили точно 32 прободни рани по тялото му. Той обаче не е починал от тях, а от тежките вътрешни кръвоизливи, които получил при побоя. Убийците имали само един нож, който си подавали един на друг и го мушкали последователно като на истинска забава. След като бездомникът паднал в локва кръв, бруталните мъчители отмъкнали от него бутилка вино и продължили да пиянстват и да вдигат наздравици. Когато ченгетата ги арестували, още не били изтрезнели, твърдят запознати с разследването. Съдия Георги Пепеляшев уважи искането на прокуратурата и остави двамата роми постоянно в ареста.

Прокурор Красимира Кателиева определи убийците като „Човешки същества, без развита ценностна система и без никакви задръжки, които не уважават и не ценят човешкия живот“. От държавното обвинение подчертаха, че двамата са действали с изключителна жестокост и за пореден път потвърдиха, че единственият им мотив да извършат убийството е с цел забавление. Задържаните за касапницата бяха доведени под конвой в съдебната зала. Държаха се неадекватно и отнесено, но на въпроса на съдията дали разбират за какво са тук и в какво са обвинени, потвърдиха, че всичко им е ясно. Ромите не отричаха да са извършили убийството, но и не казаха дали признават престъплението.

„Той не беше в пълна степен адекватен. Все още беше под въздействие на алкохола. Произхода на двамата обвиняеми е от такава прослойка на обществото, че е трудно и майката да даде каквото й да е обяснение за това“, коментира адвокатът на непълнолетния Ясен.

Междувременно стана ясно, че часове след убийството, е имало задържани други двама. Ченгетата първо закопчали Атанас Жеков и доведеният му син Кънчо, на 16 години. Те били основни заподозрени, след като униформените открили кървави следи по обувките им. Взетите проби обаче ги оневинили, защото се оказало, че кръвта е от заклано домашно животно.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук