Ето какво не ни казаха родните политици: Много лоши сигнали от Турция след срещата на върха във Варна!

0
1497

Не видяхме добронамерени знаци от Европа за сближаване с Турция, въпреки че й пазим границите, заяви премиерът Бинали Йълдъръм за срещата на върха във Варна.

По време на заседанието на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) той отправи серия от критики към Брюксел, като подчерта изключителната роля на Турция по споразумението за реадмисията на бежанците и неизпълнените от страна на ЕС ангажименти по него.


Това, което искаме от европейските страни, е искреност, заяви той.
Турският премиер припомни, че съгласно първоначалното споразумение през 2016 г., свързано с бежанската криза, безвизовото пътуване за турски граждани е трябвало да стане факт още същата година.

„Това, което искаме от европейските страни, е искреност“, заяви турският премиер, цитиран от БНР.

„Наложителен е въпросът какво е решението на ЕС за Турция? Има ли Европа визия за разширяване, или ще се затвори в себе си и така ще продължи пътя си? Ние не можем да убедим европейските си приятели, че сигурността на Европа зависи от тази на Турция и че сигурността на Турция минава през безопасността на Сирия и Ирак“, посочи той.

Според турския премиер Турция е изпълнила много по-добре критериите за ЕС, отколкото други страни-членки, но продължава да понася неоснователни критики. Йълдъръм настоя Европа да разкрие решението си за перспективата на Турция, преди Анкара да вземе своето по този проблем.

Юнкер и Туск обещаха пари на Ердоган, но нищо повече

Лидерът на коалиционния партньор в управлението Девлет Бахчели беше още по-краен в коментара си за варненската среща.

„Не е необходимо, нито задължително, нито пък сме обречени да влезем в ЕС. Или ще ни отворят пътя към достойно и равноправно членство, или всеки да върви по своя път. Независима Анкара ще начертае бъдещето си, нямаме нито търпение, нито издръжливост да търпим капризите и изнервящите решения на ЕС. Който се опитва да лекува „болната“ Турция, ще се удави в собствения си позор. Ако ще приключва всичко това, да приключва, не е краят на света, няма и да бъде“, каза Девлет Бахчели.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посочи на пресконференцията във Варна снощи, че би било голяма грешка за Европа да изключи Турция от политиката си за разширяване. Той изрази надежда, че най-лошите дни в отношенията между Турция и ЕС са отминали.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук