Жан Виденов съдружник с авер на Костов – Бившият червен премиер върти бизнес за милиони със Спас Гърневски

0
2262

Бившият премиер Жан Виденов, който има славата на единствения беден политик, всъщност върти мощна строителна фирма с капитал 8136 000 лева. В нея той е съдружник с авера на Иван Костов и екскмет на Пловдив Спас Гърневски.

Съпартийци на Гърнев­ски припомнят, че в на­чалото на демокрацията сегашните бизнес парт­ньори са кръвни врагове. Още преди Жан Виденов да стане премиер, двама­та си правят номера на дребно като тартори на БСП и СДС в Пловдив. След като червеният ли­дер поема кормилото на държавата, той веднага уволнява Гърневски от поста директор на плов­дивската печатница. За­клетият костовист обаче успява да спечели кмет­ските избори същата го­дина и така войната по­между им става още по-свирепа.

Виденов си затваря очите пред проблемите на Пловдив и орязва голяма част от земеделските субсидии за региона. Изпатили си от партий­ната вражда още помнят как хлебопекарните в гра­да спускат кепенци, тъй като поради спрените суб­сидии зърнопроизводителите фалират. Вследствие на това Гърневски оглавява сините бунтове в Пловдив срещу прави­телството на Виденов.

През 2008 година оба­че заклетите в зората на демокрацията партийни врагове заравят томахавките и създават акцио­нерното дружество „Евро Трейд Консулт”. Справка във фирмения регистър ДАКСИ показва, че в на­чалото акционерите, сред които и Виденов, започват дейността си с 2,5 мили­она лева.

За лице на дружество­то и негов двигател е из­бран именно бившият червен премиер, който в същото време е пре­подавател в Европейския колеж по икономика и уп­равление в града под те­петата. Като такъв, той съдейства „Евро Трейд Консулт” да построи два нови корпуса за елитното учебно заведение.

„Жан Виденов да е беден? Това е пълен мит. Той просто избягва медии­те и така хората не могат да видят как живее”, твър­дят местни жители.

Политикът е шеф на дру­жеството до 16 февруари 2012 година. След това ос­тава само член на борда на директорите. От финан­совите отчети на фирмата става ясно, че за 6-годишната си дейност капиталът на „Евро Трейд Консулт” набъбва с бързи темпо­ве. За по-малко от годи­на фирмата вече разпола­га с 3 497 500 лева, а в периода 5 януари 2009 – 24 март 2009 г. се увеличава с още 1 838 500 лева. Към днешна дата паричният оборот е 8 136 000 лева

Така митът за бедния червен лидер, жертва на външни и вътрешни поли­тически конспирации, се развенча.

От публикация на вест­ник „Труд” от 2012 година пък става ясно, че око­ло местните избори през 2011 г. Виденов купува общински имот в София в качеството си на шеф на „Евро Трейд Консулт”. От името на дружеството той е подписал сделка за общински сгради с терен край Гара Искър. Цена­та е 833 232 лв. с ДДС. В близост до закупения имот се помещава фили­ал на Европейския колеж по икономика и управле­ние, където бившият ли­дер на „столетницата” е преподавател. Странното е, че Виденов е бил единственият кандидат и над­даване не е имало.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук