Животновъдите искат лаборатория в Кърджали

0
1280

Да се разкрие в Кърджали лаборатория за изследване на дребни преживни животни за вътрешни паразити. Това предложиха днес животновъди на семинар, посветен на избора на подходящи породи овце за планински и полупланински райони и методи на развъждане. Сега изследванията се правят в Стара Загора.

Председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров се ангажира да постави проблема пред изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

Животновъдите повдигнаха също въпроса за изграждане на пазари за животни в областта. В момента няма нито един регламентиран пазар. Най-близкият е в Хасково. Кметовете на общините трябва да вземат мерки.

Началникът на отдел „Здравеопазване на животните” към Областната дирекция по безопасност на храните д-р Тодор Митков запозна животновъдите с актуалните заболявания по овцете и козите. Той съобщи, че всеки момент се очаква да започне ваксинация срещу заболяването „син език”. За това фермерите няма да заплащат нищо.

Животновъдите се поинтересуваха има ли преференции в цените на лекарствата във ветеринарните аптеки за регистрираните земеделски производители. Такава практика имало в някои райони на страната. Отговорът беше, че това е въпрос на договаряне между животновъдите и аптеките.

Три са факторите за избор на порода овце – избор на район, предпочитано направление – за месо или мляко, и наличието на фуражна база, съобщи лекторът доц. д-р Цонка Оджакова, директор на Опитната станция по животновъдство и земеделие в Смолян.

Тя препоръча в районите с надморската височина от 320 метра до 1500 метра и в ниските места около язовирите и реките да се отглеждат млечни породи овце, а във високите части – местни породи, които са по-ниско продуктивни, но издържат на суровите условия на планината. За ниските райони са подходящи българските породи плевенска черноглава, старозагорска, кръстоски аваси и източнофрезийска овца. За високите райони се препоръчват среднородопската и каракачанската овца и най-вече породата цигай, която е за комбинирано отглеждане. Преди двайсет години тя е била основна в Родопите. Възстановяването й ще доведе до развитието на по-продуктивно овцевъдство в района.

Условията в Кърджалийско са отлични за развитието на овцевъдството поради многото пасища, макар и по-ниско продуктивни. Беломорието благоприятства климата в района, което също предразполага към отглеждането на овце. Кърджалийско е един от районите, в който има най-много овце, но те са по-нископродуктивни, защото през последните 20 години не се е обръщало внимание на породите. Нямало е единна селекция.

За да има чисти породи, животновъдите трябва да се обърнат към различните развъдни организации, които да им направят селекционни планове и най-вече да купуват подходящи кочове, заяви доц. д-р Цонка Оджакова.

Семинарът днес, който премина при изключително голям интерес, беше организиран от Териториалния областен офис на Националната служба за съвети в земеделието, Опитната станция по животновъдство и земеделие в Смолян, Националната овцевъдна асоциация и Териториалната организация на Научно-техническите съюзи в Кърджали.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук