Задължително гласуване трябва да има, но не със санкции, а с поощрения за гласувалите

0
1167

Задължително гласуване трябва да има, но то трябва да се поощрява с бонуси, а не да има санкции за неподалия своя вот. Така политологът Димитър Димитров коментира за ТВ Европа решението на Комисията по правни въпроси, която през седмицата одобри на първо четене законопроекта на Патриотичния фронт за промени в Изборния кодекс. В предложението се предвижда глоба от 50 лева за негласувалите, както и отнемане на социални помощи за три месеца, ако човекът получава такива.

Партиите с твърд електорат като БСП и ДПС биха били най-потърпевши, ако задължителното гласуване стане факт. Затова и те традиционно са против него. Това каза политологът Димитър Димитров, след като депутатите отново отвориха вратата за задължителното гласуване с приемането в правна комисия на законопроекта на ПФ за промени в Изборния кодекс.

По принцип „ЗА” задължителното гласуване, експертът по изборни въпроси Димитър Димитров е на мнение, че предложението на ПФ за санкции при негласуване не са добра идея. В тяхното предложение се предвижда глоба от 50 лева за негласувалите, както и отнемане на социални помощи за три месеца, ако човекът получава такива.

Димитров не одобрява и високият възрастов праг, който е предвиден в законопроекта – а именно 80 – годишна възраст. Хората над тази възраст няма да подлежат на санкции дори и да не гласуват – това предвижда проектът на Патриотичния фронт.

Законопроектът на ПФ мина на първо четене в правна комисия. Тъй като при първото гласуване обаче проектите се приемат в цялост, развръзката предстои в пленарната зала. Така или иначе дори и в него да има текстове, които трябва да се коригират, важен е принципният въпрос – че се въвежда задължително гласуване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук