Зам.-министър проговори за пробивите на матурите, шмекерите и измамите

0
1245

Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов коментира специално пред ПИК каква е оценката на министерството за изминалата матура по български, какви мерки се взимат за предстоящите зрелостни изпити и как ще се борят с преписвачите. Той разкри и какви санкции чакат онези, които бъдат спипани да преписват, както и онези, които помагат на учениците да изкарат висока оценка на изпита.

– Г-н Стаматов, матурата по български език мина и отново около нея се разви голяма полемика. Причината е, че отговорите отново можеше да се купят. Каква е оценката на Министерството на образоването за провеждането на изпита?

– Организацията за самия изпит беше на високо ниво. Явиха са 46 000 ученици, като 10% от имащите право да се явят не дойдоха да положат изпита. Това означава, че те ще се явят септември. Мерките за сигурност, които взехме, показаха, макар че бяха малко по-строги спрямо предходните години, че имат превантивен и дисциплиниращ ефект. Сега бяха заловени 36 ученици, които са носили мобилни телефони или са преписали, или са направили опит да препишат. Аз съм вътрешно убеден, че голяма част от учениците, които са имали желание да препишат, не са направили това, защото са се притеснявали от взетите мерки. Със сигурност това е довело и до притеснение в много родители, защото децата им се сблъскват с първи сериозен тест, в който сами трябва да покажат знания. В министерството ясно си даваме сметка, че едно такова техническо обезпечаване, което правим, е нормално да бъде в дадена степан стресиращо за учениците. Все пак говорим за сериозен изпит и той трябва да бъде организиран при използването на всички мерки, за да не допуснем шмекеруване.

– Но въпреки строгите мерки, отново се стигна до купуване на верните отговори…

– Да, факт е това, че на места са правени опити за продажба на верните отговори. Отново се използва анонимността на Фейсбук и скритата липса на самоличност, която носи след себе си това. Възможните варианти за продажбата на отговорите са обикновено във времето след 9 часа, когато учениците вече биха могли да излязат, да предадат отговорите. Друг вариант е липсата на наблюдателност от страна на определени квестори, които позволяват използването на технически средства. Хубавото на двата сигнала от вчера е това, че те са стигнали до прокуратурата.

– Има задържан човек в Стара Загора. Там ли е станал пробивът?

– Да. Там е едното място, но докато не приключи разследването, прокуратурата няма да предостави информация.

– Другият къде е хванат…

– В Казанлък. Но интересното е това, че адресната регистрация на задържаното лица е в Студентски град в София.

– Към момента има ли информация дали някой от задържаните е свързан по някакъв начин с образователната система, или са външни хора?

– Това в момента няма как да знаем. Очаквам до няколко дни това да стане ясно.

– Каква санкция грози задържаните?

– Ако е човек от системата, той ще бъде уволнен. Ако е външен човек за образователната система, ще бъде приложен Наказателният кодекс.

– Предстоят още матури. Какви мерки ще вземе Министерството на образованието, за да няма подобни течове?

– Мерките, които взимаме, дават добри резултати. Те ще бъдат приложени и утре. Вярвам, че повечето ученици са се подготвили добре и ще покажат знанията си, а няма да пробват да преписват. Предстоят много матури – по математика, биология, химия, физика, география и т.н. Става въпрос за 14 изпита. Най-голям е опитът да се преписва по български, защото въпросите са отворени и имаш да посочваш отговори. При теста по математика е доста по-трудно, защото става въпрос за решаване на задачи, които няма как да получиш на есемес.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук