Започнаха консултациите при президента за състава на ЦИК

0
140

Започнаха консултациите при президента Румен Радев за новия състав на Централната избирателна комисия. При държавния глава са парламентарно представените партии и коалиции, които ще представят своите номинации.

„Трябва да действаме експедитивно и отговорно, за да могат промените в изборния закон да станат факт и новоназначената Централна избирателна комисия да встъпи в своята роля в деня на разпускане на Народното събрание”, започна президентът.

Радев пожела да разсее „манипулации и тиражиране на неистини”, че той посочва, определя и избира състава на ЦИК. Обясни че това категорично не е вярно.

„Затова тук са партиите, по закон, парламентарно представените групи и коалиции посочват кандидатите и ръководството. Президентът не решава, а единствено обнародва с акт”, добави държавният глава.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви, че техният кандидат за председател на Комисията е Красимир Ципов. Той е юрист по образование, магистър по право. Бил е депутат в 41, 42, 43 и 44 Народно събрание.

Тримата представители на „Има такъв народ” бяха представени от Виктория Василева. „Това са Камелия Нейкова – юрист по образование, с богат стаж в изборната администрация. Елка Стоянова – юрист, с богат опит в провеждането на избори и проф. Любомир Гаврилов – математик, със задълбочени познания по технологията и прилагането на изборния процес от гледна точка на математически модели на пресмятане на резултати”, обяви Атанасова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук