Захариева: Трябва да сме готови за еврозоната

0
3988

„Трябва да сме готови за еврозоната.“ Това заяви пред bTV министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Припомняме, вчера стана ясно, че България ще започне тясно сътрудничество с Европейската централна банка. При отчитането на добри резултати в рамките на една година страната ни може да се присъедини към т.нар. „чакалня на еврозоната“.

Според първият ни дипломат България изпълнява и всички условия за членство е Шенгенското пространство. По думите ѝ няма сериозни аргументи защо страната ни не се приема в Шенген.

Тя коментира думите на президента на Франция Еманюел Макрон, който заяви, че на първо място трябва Шенгенското пространство да се реформира, а след това да се мисли за присъединяване на нови членове.

„Нашата позиция е, че това може да се случи заедно с присъединяването на България, работим за това много години“, поясни Захариева и допълни, че влизането на страната ни в пространството не е могло да залегне като приоритет на европредседателството ни.

Във връзка със започването на разговори за присъединяването на Македония към ЕС и НАТО Захариева отбеляза, че България е изиграла голяма роля в това отношение. „Това е историческо решение. Имаме огромна роля“, категорично заяви тя.

Външният министър коментира и желанието на американския президент Доналд Тръмп вноската за членство в НАТО да се увеличи до 4% от БВП. По думите ѝ нито една друга държава членка не се е съгласила с това предложение и 2% са напълно достатъчни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук