Защо естествените диаманти са по -добри от изкуствените

0
261

Вероятно вече знаете, че днес диамантите са най -популярният и красив скъпоценен камък, използван в бижутата, като венчални и годежни пръстени. Естествените диаманти имат много предимства с които други минерали просто не могат да се сравнят. Въпреки това, има хора които предпочитат да избират бижута с изкуствени (синтетични) диаманти. Такива скъпоценни камъни са много по -евтини от естествените. Има ли обаче разлики между естествените и синтетичните диаманти? Нека го разберем. 

Произход 

Едно от най -хубавите неща за диамантите е тяхната история. Диамантите са съществували още преди първите хора да се появят на земята. В по -голямата част от случаите такива скъпоценни камъни са създадени от природата преди повече от 1 милиард години. Те са възникнали в резултат на геоложки процеси на дълбочина над 150 км под земята. Тогава природните сили ги изтласкаха на повърхността. Именно произходът кара мнозина да се влюбят в този красив камък. В края на краищата диамантът може да се окаже най -старият предмет, който някога сте държали в ръцете си. Броят на диамантите е ограничен. В света има само определено количество диаманти, това не е възобновяем ресурс. Пикът на добива на тези скъпоценни камъни е достигнат през 2005 г. Оттогава обемът на добива постоянно намалява и в резултат на това рано или късно просто няма да има налични диаманти в природата. Обикновено диамантите се добиват в кимберлитови тръби – находища, открити на мястото на изгаснали вулкани. Намирането на такива източници е изключително трудно. Повечето от активно развитите кимберлитови тръби днес са открити само преди няколко десетилетия. И най -големите източници вече са изчерпани. Например кимберлитовата тръба „Голямата дупка“ , разположена в град Кимбърли, Южна Африка е открита през 1866 г. и напълно изчерпана през 1914 година. През това време са добити само 2,7 тона диаманти. Руският открит рудник „Мир“ е открит през 1957 г., а производството спря през 2001 г. 

Диамантите запазват своята стойност. 

Ограниченият характер на добива на диаманти доведе до факта, че тези скъпоценни камъни поддържат постоянно висока цена през цялото си съществуване. Освен това цената на големите диаманти непрекъснато расте. Диамантите са склонни да запазят стойността си по -добре от всеки друг скъпоценен камък, което ги прави добра инвестиция. Хората инвестират в бижута с естествени диаманти осъзнавайки, че след десетилетия стойността им ще бъде не по -малка, отколкото в момента на покупката. В края на краищата всяка година диамантите се намират все по -малко. 

Хората обичат диаманти 

През последните десетилетия на пазара на бижута се наблюдава постоянно нарастване на търсенето на бижута с диаманти. Сега тези скъпоценни камъни са по -търсени от всякога. В края на краищата хората целенасочено търсят редки и истински бижута, а самите диаманти остават символ на вечната любов. Влюбените двойки по целия свят се кълнат един в друг за вечността на чувствата си, използвайки диаманти. И това положение няма да се промени в близко бъдеще. Спомнете си най -известния „звезден годеж“ – почти винаги младоженецът подарява годежен пръстен на булката или друго бижу с диамант. Старият лозунг „Диамантите са завинаги“ не се появи случайно. Хората все още обичат диамантите в бижутата повече от всеки друг камък. 

Естествените диаманти блестят по -ярко 

Технологиите за производство на синтетични диаманти не позволяват създаването на абсолютно бял, тоест прозрачен диамант. Повече от 90% от камъните получени в заводите са жълти или сини. Поради това тези диаманти имат по -ниски отражения и пречупване на светлината от естествените диаманти. Това се дължи на наличието на примеси в структурата на синтетичните диаманти. Ако естествените диаманти са чист кристален въглерод, тогава изкуствените диаманти могат да имат включвания от никел и азот. Те променят цвета, структурата на кристала (диамантът става поликристален и не остава монокристален), предизвикват сияен ефект в UV лъчението. 

Диамантите са важен икономически фактор

 Повече от 10 милиона души по целия свят се занимават с добив, обработка и рязане на диаманти. Откриването на този скъпоценен камък превърна някои страни от бедни земеделски държави в богати и мощни икономики. Диамантените мини финансират училища, болници и други разработки по света, което ги прави една от най -важните индустрии днес.  

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук