Защо употребата на кокаин и амфетамини довежда до фатален изход?

0
1960

Употребата на наркотици е широко разпространена днес, особено сред подрастващите. Различни организации ежегодно съобщават статистика, която е силно притеснителна. Все по-надолу слиза границата на пробвалите, както и на зависимите от наркотични вещества. Притеснителното е, че на черния пазар се появяват все нови и малко известни такива средства под кодовото име „билка”. Те намират разпространение поради ниската си цена и бързо достигане на екстаз. Докато ефекта и последствията от тях са все още малко известни, някои наркотични вещества са добре познати със своето действие. Такива са например амфетаминът и кокаинът – те имат пряк ефект върху много органи и системи независимо от това дали са употребени еднократно или са довели до зависимост.

Кокаинът и скритите му вредни ефекти върху сърдечносъдовата и дихателна система

Кокаинът е алкалоид на растението кока. Заради добрата му резорбция през лигавиците, приложението му е предимно чрез смъркане. Рядко се употребява и венозно. Ефектът му продължава 30 – 60 минути. Търсен е заради усещането за бодрост, изострянето на сетивата и повишаване на физическата и психическа издръжливост, които оставя в началото. Този ефект обаче си има своята цена за организма – употребата на кокаин носи своите вреди.

Обикновено след ½ година от началото на употребата му започват първите оплаквания, което не означава, че през този период организмът не страда – по-скоро той все още е в състояние да се справя с щетите. До този срок е възможно разпознаването предимно на психични разстройства, като параноя и халюцинации.

Ефектът от употребата на кокаин върху сърдечносъдовата система се дължи на активирането на симпатиковата вегетативна нервна система. Това предизвиква силна контракция на кръвоносните съдове и оттук започва патогенезата за възникване на малигнени хипертонични реакции, които са потенциално опасни и провокират мозъчен кръвоизлив дори при младите хора.

Учестява се сърдечната дейност, а при подлежаща сърдечна патология е възможно възникването на опасни сърдечни аритмии. Най-тежкото усложнение отстрана на сърдечносъдовата система е предизвикване на спазъм на коронарните съдове с индуциране на субендокардна некроза. Ако този спазъм бъде продължителен настъпва трансмурален миокарден инфаркт, при който изходът може да бъде фатален. Миокардитите също могат на бъдат усложнение на кокаиновата употреба.

Усложненията отстрана на дихателната система се изразяват в кашлица, кървави храчки и задух. Белодробните хеморагии са резултат от некроза на белодробни съдове, а нерядко се индуцира и белодробен оток.

Именно усложненията отстрана на сърцето и дихателната система са причина за смърт при млади предозирали хора. Честа вреда е настъпването на некроза на носната преграда.

Амфетамините – вредата им може да се разрознае и по-рано от инфаркта по…

Амфетаминът носи името ”кокаинът на бедните” поради своята по-ниска цена. Амфетамините са пробили своя път заради по-продължителното си действие и болният стремеж на съвременно общество за постоянна висока работоспособност. Тези вещества стимулират директно адренергичните и допаминергичните рецептори в мозъка. Това действие конкретно прави ефектите му много подобни с тези на кокаина.

Амфетамините имат почти същия ефект върху сърцето – покачват кръвното налягане, предизвикват опасни аритмии, като най-опасната е синусовата тахикардия. Употребата им също може да доведе до инфаркт на миокарда, като резултат от коронарен спазъм или тромбоза. Носят своя психичен ефект, заради което и се употребяват, вследствие на което могат да доведат до пълно безсъние и анорексия поради потискане съответно на умората и апетита. С тях злоупотребяват млади амбициозни хора, които преследват високи цели.

Хората употребили кокаин или амфетамин могат да се разпознаят по широките зеници, тъй като и двата предизвикват мидриаза./puls

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук