За трамвай №5 без усмивка: Разбито, криво, зеещо…

0
1499

Тесни и криви тротоари, разбит паваж, зеещи шахти, криви огради, обрасли релси… Това е пейзажът около една от емблематичните софийски линии на трамвая – №5. Разнебитената инфраструктура на спирките е заплаха за здравето на хората – тези перони са недостъпни за хора с намалена подвижност. Човек в инвалидна количка или майка с бебешка количка не могат самостоятелно да стигнат до спирките, камо ли да пресекат трамвайното трасе ако им се налага.За това сигнализират от „Спаси София“ в писмо до медиите. Организацията настоява за спешен ремонт. От Столичната община пък са планирали пълна рехабилитация на трасето, но за следващата година, пише „България днес“.

„Знаем, че общината ще оправдае липсата на поддръжка с предстоящия ремонт, но това че се планира рехабилитация на едно трасе не означава, че междувременно пътниците трябва да търпят такива условия“, коментират от „Спаси София“. Те искат от кмета Фандъкова да задейства спешно общинските институции, които отговарят за инфраструктурата.

Според екипа на организацията е недопустимо да се разчита на европейски пари, за да се разрешават ежедневни проблеми. В „Спаси София“, че общината има успешен опит в поддръжката на обществени пространства от общински дружества. „ОП „Паркове и градини“ прави точно това. Защо тогава спирките – местата, където достъпността е най-необходима, се оставят на произвола на съдбата?“, питат от
организацията.

Активистите сигнализират за пореден път, че поддръжката в София на практика не съществува.

„Там, където нещо се ремонтира, то често се разпада след първата зима“, констатират от организацията. Те дават пример със спирката при „Пирогов“, която била ремонтирана преди две години, а сега в „Спаси София“ имало подадени над 60 сигнала за лошото й състояние.

За неволите на хората в южните райони писа преди време и Dnes.bg. Повод бяха разбитите велоалеи по бул. „Братя Бъкстон“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук