Зъбобол – първа помощ преди срещата със стоматолога

0
2799

Първа помощ. Лед. Жабурене. Карамфил. Алкохол. Кое лекарство за зъбобол действа веднага. Ципрофлоксацин. Доксициклин. Хапчета енетра. Аулин. Валидол. Хексалгин. Лидокаин. Аналгин и аспирин. Домашен лек. Прополис. Лайка. Чесън и кромид. При кървящи венци

ZabobolЗъбобол: какво да направим, ако това се случи – а сме далеч от зъболекар или нашият домашен стоматолог е в отпуск? Естествено – търсим вариант да укротим болката.

Не искаме да рискуваме със случаен дентист, макар че нерядко без това не може. Спомняме си всички бабешки трикове за премахване на болката, ровим в домашната аптечка за обезболяващо, ровим и в интернет за съвет. Понякога решението за зъбобол е съвсем просто, но именно болката ни пречи да достигнем бързо до него.

Лед, лайка, чесън, карамфил: кое ще ни свърши работа най-добре?
Един съвет: ако болката човърка, щрака и лицето ви започва да отича – без отлагане идете в дежурен кабинет. С тези неща чакане и самолечение не вървят – опасно е!

Вижте и другата ни важна публикация: Топ начини за избелване на зъби с домашни средства и др.

Лед

Извадете от фризера няколко кубчета лед или пакет замразена храна, увийте в кърпа и допрете плътно до страната, от която е болният зъб. За няколко минути болката трябва да се притъпи. Важно е каква е причината за болката – дали се касае за кариес, възпалителен процес, гранулом, никнене на мъдрец.

Не рискувайте да затопляте, защото това може да усложни процеса.

Жабурене

Това е най-бързото, просто и безопасно средство, с което да се опитате да намалите мъчителния зъбобол. Практикува се жабурене със солена вода – на чаша хладка вода се сипва чаена лъжичка сол, разбърква се и се жабури продължително (не пропускайте да изплювате разтвора!). След почивка от десетина минути повторете процедурата.

Жабуренето може да се прави също с вода, в която сте сипали малко водороден прекис, алкохол от рода на водка или бренди, или по-силна вода за уста. Често това е достатъчно – особено ако всъщност не става дума за типичен зъбобол, а за раздразнен венец.

Карамфил

Подправката карамфил спасява от зъбобол

Лечението на зъбобол с ароматната подправка карамфил е от арсенала на бабините церове. Етеричното масло от карамфил е анестетик; ако сте в състояние да го направите, без да ви заболи повече – стиснете леко едно стръкче сух карамфил с болния зъб, така че строшената маса да попадне върху болното място.

Може да се приготви и карамфилова паста – счуква се стръкчето на ситно и с една капка зехтин се забърква малко количество мазило за болното място.

Алкохол

Опитайте да намалите болката, като се жабурите с алкохол – водка, бренди, коняк. Ако имате силна домашна ракия – задръжте в страната с болен зъб глътка от нея. Дръжте колкото може да изтърпите – без да прекалявате, за да не увредите лигавицата на устната кухина.

Кое лекарство за зъбобол действа веднага

Първото хапче, за което човекът със зъбобол си спомня, е аспиринът. Години наред е препоръчвано за се сложи парче аспирин на мястото, което е болезнено, но това крие риск от увреждане на венеца и част от лигавицата на устната кухина. Всъщност по-добре е да се изпие един аспирин, който е доказано добро средство против болка и възпаление.

Eфикасно и бързо действащо лекарство при зъбобол е енетра. Таблетките вършат работа при остри болки от различно естество и са приложими при зъбобол. В повечето случаи е достатъчно да се вземат две таблетки дневно, разпределени за сутринта и вечерта. Не бива обаче да очаквате, че хапчето ще ви поправи болния зъб – веднага щом това е възможно, идете при зъболекар.

По-бързо от хапчето действат специалните капки или гелове за зъбобол, които по същество вършат работа като локални анестетици. Болният участък от венеца с проблемния зъб се намазва с гел или се поставя памучно тампонче, напоено с капките.

Подобен ефект имат обикновените валерианови капки. Ако имате под ръка таблетки валидол – сложете и една такава таблетка под езика за общо успокояване на усещанията.

Ципрофлоксацин

Той е широкоспектърен антибиотик, прилаган при различни болезнени състояния с бактериален причинител. Ако вашият зъбобол е свързан с инфекция, ако проблемното място се подува, а самата болка пулсира, очевидно става дума именно за инфекция и антибиотикът е необходим, за да се прекрати развитието на заразата.

Едва след като отокът спадне, стоматологът може да започне своята работа.

Доксициклин

Друг антибиотик; той е от групата на тетрациклините, широкоспектърен и прилаган обичайно при инфекции на дихателната система, на отделителната и при полово предавани инфекции. Предписва се в стоматологията при остри възпаления със зъбобол и оток.

Овладява бактериалната инфекция, но за болката трябва да се помогне с друг медикамент.

Хапчета енетра

Енетра е болкоуспокояващо с бързо действие. Препоръчва се при болки от различно естество, включително при остеоартрити и дисменорея. Медикаментът е от групата на нестероидните противовъзпалителни; повлиява възможни стоматологични проблеми от този вид, но не отменя посещението при зъболекар.

Аулин

Медикът най-добре знае какво да направи при зъбобол

Това е популярно болкоуспокояващо – нестероидно противовъзпалително, с добър ефект при зъбобол. Приемът на аулин продължително време или в по-високи дози може да причини странични ефекти с негативен характер.

Особено внимателни към приложението му трябва да са хора с проблеми на сърдечно-съдовата система: счита се, че увеличава риска от нежелателни епизоди като инфаркт на миокарда или инсулт.

Валидол

Някои хора практикуват терапия с валидол при лек зъбобол: таблетка от медикамента или ментова таблетка се поставя под езика. Действа успокояващо, особено ако причината за зъбобола е невралгична.

Хексалгин

Аналгетик – течна форма, който обикновено се препоръчва при остра, силна болка и температура. Към него прибягваме, когато други средства не са ни помогнали; фармацевтите предупреждават да се внимава с броя на капките, т.е. с дозирането, тъй като при превишаване могат да се проявят опасни странични ефекти.

Най-добре е при зъбобол да се приеме еднократна доза – за да издържите, докато си уредите час при зъболекаря. Еднократната доза за възрастни е 20-40 капки, но в рамките на деня общото количество не бива да превишава 120. Ако става дума за дете, дозата трябва да е редуцирана и най-добре консултирана с педиатър.

Лидокаин

Мъчителният зъбобол престава да те тормози, ако решиш да приложиш лидокаин. Това е сигурно обезболяващо средство, което по принцип се използва за обезболяване при операции или наранявания на кожата и лигавиците. Прилагано е в стоматологията; в домашни условия при зъбобол може да се използва ампула или спрей-форма, за да се навлажни малък тампон и да се обработи болезненото място.

При тази манипулация се внимава никакви количества от лидокаина да не попаднат в дихателната система.

Аналгин и аспирин

Аналгин, аспирин и ибупрофен са хапчетата, най-често търсени и прилагани при зъбобол. Пак повтаряме, че това е временна мярка, така да се каже – етапна. Дори зъбоболът след приема на една – две таблетки да утихне, трябва да посетите зъболекаря и да разберете каква е причината.

Ако пък болката се появява отново след няколко часа, не правете грешката да я потискате с прекалено много хапчета. Така можете да си създадете друг здравословен проблем.

Домашен лек

Ако вече сте глътнали обезболяващо хапче и болката ви е поотпуснала, огледайте се на спокойствие с какво разполагате в кухнята и няма ли да намерите и друго решение на проблема с мъчителния зъбобол.

Народната медицина предлага различни варианти на домашните лекове срещу зъбобол – повечето от тях са лесни за изпълнение и имат добър ефект. Можете да заложите на жабурене с различни отвари и разтвори, тампони с натурален сок, дъвчене на подправки или временна “пломба” от прополис.

Прополис

Как се прилага прополис при зъбобол? Малко парченце от стандартната “пръчка” прополис – колкото грахово зърно, се поставя върху болния зъб и внимателно се притиска и задържа колкото може по-дълго време.

Прополисът има болкоуспокояващ ефект, по-силен от този на кокаин и новокаин. Освен това той е антисептик и ако болното място е замърсено или заразено с патогенни микроорганизми, помага за тяхното изчистване. Има хора, които препоръчват при проявен кариес дупчицата в зъба да се запълни с троха прополис до момента, в който идем на зъболекар.

Така може да се намали риска от по-сериозна инфекция.

При зъбобол и атаки от пародонтоза може да се използва клеева тинктура, т.е. спиртен извлек на прополис. Памучно тампонче се потапя в тинктурата и с него се намазва болното място – то губи чувствителността си и болката затихва.

Лайка

Тя е незаменима като домашно лекарство в много случаи; определено върши работа и при зъбобол. Лайка при зъбобол се използва като компонент за приготвянето на запарка – с нея се жабурим няколко пъти на ден.

Вижте рецептата на Ванга за лечение на зъбобол с лайка: една супена лъжица суха лайка се залива с 250 мл вряла вода и се похлупва да се запари. След като се охлади – прецеждаме, и през час се жабурим продължително. Запарката не трябва да е гореща!

Чесън и кромид

Чесънът е добър цяр и при зъбобол

Чесън и кромид в равни части се счукват в дървен хаван с много малко сол. Получената кашица се намазва върху болезненото място. Ако усещате дупка в зъба, може да се опитате да я почистите внимателно и да вкарате в нея част от този домашен цяр.

Ароматът не е от най-приятните, но болката стихва и опасността от инфекция намалява.

При кървящи венци

Причините за кървене на венците са различни и е най-добре терапията, особено ако е налична и болка, да бъде препоръчана от лекар. Но има някои народни средства, с чиято помощ лечението на кървенето може да се подпомогне.

Така например жабуренето със солена вода стяга зоните на кървене и намалява дразненето. Помага също дъвченето на карамфил, намазването на венците с тампонче с няколко капки карамфилово масло, жабурене със слаб разтвор на масло от чаено дърво. Говори се и за масажиране на венците със смлян чер пипер и сол, което със сигурност не е за всеки.

Друг ефективен цяр при кървящи венци е прясна кора от акация – използва се вместо дъвка.

Когато заболи мъдрец

Неслучайно за тези странни зъби се казва, че са напълно излишни и само създават проблеми. Реално с тях не се дъвче; поникването им е болезнено и неправилно – те често създават проблеми за съседните зъби, като се опитват да се наместят, да израстат в някаква тяхна си посока.
Мъдрецът боли, когато се опитва да поникне. Боли, ако притиска корените на съседни зъби – реално може да застраши здравината им. Непоникналият мъдрец може да притиска нерви и така да причинява зъбобол с обхващане на гърлото и части от лицето. В някои случаи невъзможността да пробие превръща зъба-мъдрец в причинител на кисти и увреждания на челюстната кост.
Ако успее да поникне, мъдрецът създава друг тип проблеми – той е труден за почистване, около него се задържа храна, образуват се плаки, кариеси и пулпити. Това влияе и върху съседните зъби.

Решението при всички случаи е такъв зъб да се извади колкото може по-рано.

Вадене на мъдрец

Страшно ли е ваденето на мъдрец? Зависи от много неща. Прави се с локална анестезия, след като е огледан “теренът” и стоматологът е решил как точно да действа. В някои случаи се налага ваденето или екстракцията да е предхождана от разрез на венеца. Има и случаи, когато зъбът се отстранява на парченца. Ако се наложи, лекарят прави 1-2 шева с разтворими конци и поставя тампон.
Пациент с изваден мъдрец трябва много точно да следва указанията на своя зъболекар. В първите 24 часа след манипулацията има кървене и болки; вземат се болкоуспокояващите, които лекарят е препоръчал. Може да се постави лед върху травмираното място; да се избягват физически напрежения, защото това може да увеличи риска от ново кървене. Минава се на течна храна; 24 часа не бива да се пуши. Раната не бива да се пипа.

Зъбобол при деца

Най-честата причина за зъбобол при деца е кариесът. Освен кариес зъбобол може да причини инфекция или възпаление на венеца от попаднали между зъбите фрагменти от храна. Пулпитът също е възможен причинител на детския зъбобол. Зъбите могат да болят и поради синузит или възпаление на троичния лицев нерв.

Зъбобол и високо кръвно. И главоболие

Понякога сравняват пристъпите на хипертония – предизвикващи главоболие – със зъбобол: все едно ви боли зъб, само че болката е изтеглена към слепоочията. Разбира се, става дума за сериозни състояния – ако болката е силна и имате чувството, че главата ви ще се пръсне, не си въобразявайте, че това е банален зъбобол. Понякога просто няма време и нямате сили да размишлявате какъв точно е здравословният проблем: бързо търсете помощ!

И лимфни възли

Зъбоболът, придружен с отоци и удебеляване на лимфни възли под долната челюст и по шията – това са белезите на сериозна бактериална инфекция. Състояние като описаното е опасно – тук вече не се касае за обикновен зъбобол, за локално огнище на инфекция. Чрез лимфата и кръвта патогените се разнасят по цялото тяло и засягат тежко и други органи. При определени условия могат да причинят сeпсис и да застрашат живота.

При синузит

Мъчителен зъбобол – такова може да е усещането, когато болката е локализирана в горната челюст, но се усеща засегната и зоната над устата. Възможно е в този случай да става дума всъщност за максиларен синузит – болят скулите и горната челюст и това може да изпрати болния човек при зъболекар. Всъщност причина за болката е възпалената синусна кухина, а болката се предава по съседство. Възможен е и обратният вариант, когато болен горен зъб развива гноен процес и възпалението се пренася към синусите.

Премахнаха една от причините за страха от зъболекаря

И накрая едно радостно съобщение, за успокоение на онези, които все пак смятат редовно да посещават стоматолозите от тук нататък: Нова технология, разработена от Университета в Мисури (University of Missouri-Columbia), ще направи работата на стоматолозите по-ефективна, а усещанията на пациента – по-малко болезнени.

Разработката е на основата на ненагряваща се плазмена четка, която използва нискотемпературните химически реакции за дезинфекция и подготовка на зъба за пломбиране.

Традиционно стоматолозите обработват с подобен на бормашина инструмент поразените участъци на зъба за да премахнат замърсяването, което е най-болезнената за пациента процедура.

По думите на доктор Хао Ли (Hao Li), новата плазмена четка ще ни позволи да се избавим от горните етапи на пломбиране на зъба, без вибрации и нагряване, без никакъв звук. Именно звукът е един от главните психологически фактори за страха на хората от зъболекаря, твърдят изследователите.

Можете да попитате своя стоматолог докъде е стигнала тази нова мода и да споделите с нас и с читателите. Пишете ни също как вие се справяте със зъбобола, за да бъдем полезни всички заедно на хората, които биха се заинтересували! Оставате коментар по-долу!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук