Семейството на починала родилка осъди Шейново за 680 хил. лв.

0
408

Тя развила остра инфекция след раждането, но не ѝ е била оказана адекватна помощ

Акушеро-гинекологичната болница „Шейново“ ще трябва да заплати на семейството на починала през 2007 г. родилка над 680 хил. лв. заради това, че не ѝ е била оказана адекватна помощ след настъпила остра следродилна инфекция, която е довела и до нейната смърт. Семейството е поискало от болницата да заплати 200 хил. лв. на детето на починалата жена, както и по 110 хил. лв. на двамата ѝ родители, които са поели грижите за него.

Софийски градски съд е уважил иска в пълен размер, а решението е потвърдено и на втора инстанция. Останалата част от сумата са лихви, дължими от 2010 г. до плащането на обезщетението. В четвъртък Столичният общински съвет одобри сключването на извънсъдебно споразумение със семейството, за да не бъде изплащано обезщетението по съдебен път.

През ноември 2007 г. тогава 19-годишната В. Д. ражда първото си дете – момче. По време на раждането е извършена епизиотомия – разширителен разрез. Три дни по-късно тя била изписана, но с повишено ниво на левкоцитите – 19,8 при горна норма 9. На следващия ден тя отново отива в болницата, като се оплаква от силни болки в областта на разреза.

Дежурният лекар открива, че раната е загнояла, премахва шевовете и я промива. Предписва ѝ лечение с болкоуспокояващи и тя се прибира у дома си. На следващия ден отново се връща в болницата – с много силни болки в същата област и температура. Дежурният лекар извършва отново същата процедура, като този път взима и секрет за микробиологично изследване.

Според свидетелските показания на близките ѝ, през тези два дни тя се оплаквала от много силни болки, била е с подут корем. В деня на второто посещение в „Шейново“ – късно вечерта – е приета в „Пирогов“ в много тежко състояние. Лекарите правят спешна операция, но към този момент вече е твърде късно и тя умира от септичен шок и полиорганна недостатъчност. На следващия ден сутринта идват и данните от микробиологичното изследване – става въпрос за остра бактериална инфекция.

Експертизите по делото констатират тежки нарушения от страна на лекарите в „Шейново“ – „двукратен отказ за рехоспитализация на родилката, при която е явно диагностицирано гнойно възпаление на оперативната рана и болки в малкия таз, ненавреме взет материал за микробиологично изследване /13.11.2007 г./, неприлагане на широкоспектърни антибиотици и евентуална хоспитализация“.

Софийския апелативен съд изцяло приема решението на Софийски градски съд и присъжда обезщетение на семейството в пълен размер. В аргументите си съдът посочва следното: „В случая детето е загубило своята майка само три дни след раждането му. През целия си живот той ще чувства липсата й, защото именно майката е човекът, който е предопределен от природните закони и обществените отношения освен да го дари с живот, да го отгледа и възпитава с любов и топлина и да бъде негова подкрепа през жизнения му път. “

„Нейните родители от своя страна са загубили детето си на 19-та година от живота й, само три дни след като тя самата е дала живот на свое дете. Внезапната и неочаквана загуба е причинила на същите страданието да надживеят детето си, което житейски се счита за емоционално непреодолимо. Едновременно с това същите са били поставени в ситуация да поемат грижите по отглеждането и възпитанието на своя невръстен внук, останал сирак от раждането“, заключава още съдът.

С тези аргументи съдът потвърждава решението на по-долната инстанция и налага рекордната глоба от близо 700 хил. лв., с което приключва близо четиригодишната съдебна сага. Предвид одобреното от Столичния общински съвет споразумение, е малко вероятно болницата да обжалва делото пред ВКС./capita

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук