Зъболекари предупреждават: Болните зъби удрят сърцето и бъбреците

0
1807

Болните зъби не са за подценяване, те могат да доведат до редица заболявания на организма, за които дори не подозираме. Доказано е, че дори удрят панкреасната жлеза, като довеждат до рак на панкреаса. Това предупреди д-р Николай Шарков – председател на Българския зъболекарски съюз и преподавател в Стоматологичния факултет на Медицинския университет в София. Нелекуваните венци пък поразяват сърцето, допълни той и посочи, че дори при най-дребни проблеми в устната кухина прегледът и лечението при дентален лекар не бива да се забавя.

Човешкият организъм е устроен така, че всички органи и системи са свързани сложно помежду си и са във взаимна зависимост един от друг. Затова, когато един орган заболее, неизбежно това се отразява и на друг, макар и без симптоми.

Всяко заболяване на зъбите се отразява най-напред върху храносмилателния тракт. Тъй като интензитетът на дъвкането отслабва, човек просто пести усилията, за да не натоварва проблемното място в челюстта. Освен това, когато зъбите са развалени, бактериите от устата преминават в кръвта чрез лимфните възли и започват бавно да трупат токсини в нея. Такива бактериални огнища може да има не само в нелекувания кариес, но и в умъртвените зъби. Тривиалният признак за наличието им е зъбоболът и отокът. Случва се обаче той да отсъства, за тях да подскажат уголемените лимфни възли и леко повишена, но упорита температура.

Според денталните лекари болните зъби могат да се окажат причина за не по-малко от 80 заболявания. Сред тях са такива на сърдечносъдовата и ендокринната система, ревматизъм, увреждане на стомашно-чревния тракт, бъбреците, ушите и очите. Макар и рядко се оказва, че те довеждат и до нервни разстройства.

Д-р Цветан Пешев пък предупреждава, че проблемните зъби влияят на организма по пътя на нарушаване на т.нар. биоелектрическо равновесие на процесите в тялото. Болният зъб създава фокално огнище, което от своя страна нарушава баланса в тялото. Така човек започва да чувства лесна умора, главоболие и болки с неясен произход.

В някои случаи, когато болният зъб бъде излекуван, преминава болката и в индиректно засегнатия орган или система. Не всякога обаче е така. При продължително нелекуване и една стрептококова инфекция от зъбен произход по пътя на автоимунната реакция може да се стигне до ревматоиден артрит. Повечето хора имат поне по два умъртвени зъби в устата си под коронките. Оказва се, че те също не са напълно безопасни. Един умъртвен корен е потенциално фокално огнище, макар и не всякога да е активно. Затова, когато човек почувства дискомфорт под коронката с такъв корен, следва да отиде на зъболекар.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук