ИЗВЪНРЕДНО В ДЕЙЛИ ПРЕС! ГЕРБ поиска оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента, БСП застана зад него (ОБЗОР)

0
45978

ГЕРБ призова Валери Жаблянов да си подаде оставката като зам.-председател на парламента, съобщи репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“ днес по-рано през деня.

Депутатите обявиха, че ако Жаблянов не подаде оставка в рамките на деня, още в петък в 9.00 часа ще започне събирането на подписи за официално искане за оставка. Според ГЕРБ Валери Жаблянов е автор на фразата – „Народният съд“ е „необходимо и неизбежно правосъдие“.

„Валери Жаблянов не за първи път коментира по циничен начин събития, които са нанесли тежки рани върху голяма част от българското общество. Само преди 2 седмици той се опита да осуети отдаването на почит с едноминутно мълчание към жертвите на тоталитарния режим“, припомни депутатът от ГЕРБ Тома Биков и определи поведението му като неприемливо и несъвместимо с поста зам.-председател на Народното събрание.

Съюзът на репресираните от комунистическия режим също настоя за публично извинение и оставката на Валери Жаблянов. Председателят на съюза Лили Друмева изтъкна: „Да се твърди, че „Народният съд“ е справедлив процес, е гавра с паметта на невинните жертви и техните близки, гавра с българската история. Такъв гаф не може да се прости. БСП показа за сетен път престъпния си генезис“.

Самият Валери Жаблянов заяви, че няма причина и мотиви да си подаде оставката. „Смятам, че Изпълнителното бюро на БСП има официална позиция. Аз имам мое лично мнение, така че не виждам нищо нередно“, коментира той.

По думите му би било голяма изненада, ако колегите му от БСП поискат да се оттегли или извини. Депутатът от БСП Александър Симов попита: „Кое е истинското лице на ГЕРБ – когато вчера обявяват, че преди 1944 година също има насилие или когато сатанизират комунизма“.

Народните представители от ПГ на „Обединени патриоти“ обявиха, че не са обсъждали искането на ГЕРБ за оставка на Валери Жаблянов. Според зам.-председателя на групата Искрен Веселинов Валери Жаблянов се превърнал в говорител на сръбската теза по Договора за добросъседство с Македония. „Не мога да приема, че в малка България е трябвало да бъдат избити 200 пъти повече хора, отколкото в Хитлеристка Германия. Тезата за „Народния съд“ като нещо много рутинно не е правилна“, заяви той.

По-късно на брифинг от централата на БСП зам.-председателят на партията Кирил Добрев заяви, че БСП не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка на Валери Жаблянов, но се извинява на репресираните през комунистическия режим.

„Беше проведено съвместно заседание на ИБ на БСП и на ръководството на ПГ на „БСП за България“. Като приема политическата отговорност на своята предшественичка за допуснатите от нея грешки и деформации БСП се извинява на всички граждани на страната, включително и на партийните членове, които през този период бяха незаконно, необосновано или несправедливо репресирани, тероризирани или унижавани. Досега не е имало партиен орган, който да преразгледа или да направи друга позиция. По този повод ИБ на БСП не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка, няма основание за нея нито в правилника на НС. Смятаме, че дневният ред в обществото е съвсем друг и различен“, каза още Кирил Добрев.

„Дейли Прес“ припомня: На 13 февруари БСП се обърна към премиера Бойко Борисов по повод планираното провеждане на „Луковмарш” на 17 февруари.

„Очевидно, манифестиращите през последните 15 години в София с портретите на генерал Христо Луков не мислят, че фашизмът е бил тирания“, заявиха от левицата. В позицията си опозицията посочи: „БСП многократно, на практика всяка от последните 15 години, е изразявала протест срещу провеждането на „Луковмарш“. Ако някой днешен младеж няма ясни представи за най-новата ни история, то настоящото поведение на правителството, което се опитва да се скрие зад гърба на софийския кмет, г-жа Йорданка Фандъкова, е недопустимо. Проблемът за проявата „Луковмарш“ е на правителството на България“.

БСП попита премиера дали си дава сметка, че по време на управлението му, български крайно десни радикали изразяват почит към един откровен фашист. Според опозицията силите, които се стараят да реабилитират фашизма днес, прикриват факта, че по решение на Великите сили се провеждат трибунали за съдене на виновниците за въвличане на държавите на страната на Хитлер.

„Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. Правят се, че не разбират и не помнят, че през войната България бе победена и Мирният договор я наказва именно като страна-съюзник на Хитлер“, изтъкнаха от БСП. Левицата заяви, че Бойко Борисов е изправен пред избор – или да реабилитира фашизма или да се изправи срещу него.

В отговор на следващия ден от парламентарната трибуна от ГЕРБ обявиха, че премиерът и партията никога и по никакъв начин не са се солидаризирали с „Луковмарш“. Депутатът Тома Биков посочи, че ГЕРБ ще продължава да твърди, че „Народният съд“ е престъпление, защото историческите факти и историческата истина са на тяхна страна. Според ГЕРБ ръководството на БСП е изпаднало в тежка криза на националната, идеологическата и цивилизационната си идентичност.

„Ръководството на БСП е в ситуация, в която пропагандира тезата, че има два вида политическо насилие – лошо, преди 9 септември 1944 година и добро след 9 септември 1944 година, справедливо – извършено от тоталитарната комунистическа държава и несправедливо – извършено след преврата от 1923 година и по време на Втората световна война“, заявиха от ГЕРБ. Зам.-външният министър Георг Георгиев призова политиците да не спекулират с „Луковмарш“ за съмнителни и временни дивиденти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук