неделя, май 5, 2024
Google search engine
дом DAILYPRESS TV ИЗВЪНРЕДНО В ДЕЙЛИ ПРЕС TV! Хиляди изкачиха връх Шипка за 140-та годишнина...

ИЗВЪНРЕДНО В ДЕЙЛИ ПРЕС TV! Хиляди изкачиха връх Шипка за 140-та годишнина от Освобождението на България

0
19287
© Информационна агенция "Дейли Прес"

Хиляди българи и чуждестранни гости изкачиха връх Шипка, за да съпреживеят националния ни празник – 3 март.

Началото на тържествените чествания на 140-та годишнина от Освобождението на България от турско робство започна с благодарствен молебен за загиналите бойци. 
Той бе отслужен от българския патриарх Неофит и руския патриарх Кирил в храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка, община Казанлък.

Докато я има България, ще го има и българския народ„, каза българският патриарх Неофит.

На тази дата – 3 март, трябва да се поклоним пред героите на българската свобода и нашето минало, заяви в словото си държавният глава Румен Радев. След 140 години трудно може някои да каже кои са български и кои са руски кости. От тези кости е изградена българската свобода, а също така руската и българската бойна слава, допълни той.

Вие, драги сънародници, сте били тук през всичките тези години, когато политиците ги нямаше„, заяви Радев в речта си.

Вие сте опълченци на историческата правда, която пазите да не бъде поругана и избягвана. „Хекатомбата на връх Шипка извисява нашата свобода. Да живее България“, завърши изказването си президентът Румен Радев.

Руският патриарх Кирил също отправи тържествени пожелания и благодарности за националния празник на България.

„140 години ни отделят от Шипченската епопея и войниците, жертвали живота си, не изчезват от народната памет“, каза руският патриарх. Той припомни думите на Христос, че няма по-голяма любов от тази към всички български и руски опълченци, жертвали живота си за извоюване на свободата.

Да бъде вечна и свята тяхната памет„, каза патриарх Кирил.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова заяви в Шипка, че тук преди 140 години Отечеството поздрави България, надигнала се от петвековното турско робство.

„Датата 3 март винаги ще ни напомня за всички опълченци, дали живота си за свободата на България. Ще ни напомня за Васил Левски, за четата на Бенковски и за всички, които са участвали в паметните битки. Честит празник!“, пожела Стоянова.

В тържествата на Шипка участват президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил, народни представители и кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

В София тържествата за националния празник започнаха пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ с военен ритуал, изпълнен от гвардейската рота на Българската армия. 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов поздрави гвардейците, след което бе издигнат националният трибагреник пред паметника на Незнайния воин.

В официалната церемония пред Паметника на Незнайния воин участваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили генерал-майор Михаил Попов и генерал-майор Цанко Стойков, висши офицери от Въоръжените сили.

На тържествения ритуал присъстваха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, министри, народни представители, общественици, представители на дипломатическия корпус у нас, на военно-патриотичните съюзи и родолюбиви организации, както и на религиозните вероизповедания и стотици граждани.

Във Варна с военен ритуал и отдаване на почест на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ бе издигнат тържествено националния флаг на България.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ДЕЙЛИ ПРЕС И СНИМКИ! 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук