Извънредно в DAILYPRESS.bg и в. ТОП ПРЕСА! Президентството не е водило стенограма на разговора между Радев и патриарх Кирил (ПЪЛЕН ОБЗОР)

0
35273

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, DAILYPRESS.bg/TOPPRESA.com

Българските национални интереси се отстояват твърдо и отговорно на всяка международна среща на президента Румен Радев. Разговорите на държавния глава с руския патриарх Кирил и водената от него делегация не са били засекретявани, нито е водена стенограма. Това съобщиха от прессекретариата на президентството в отговор на въпрос на „Дейли Прес“ дали ще разсекретят стенограмата, както поискаха депутати от ГЕРБ.


Днес по-рано от управляващата партия обявиха, че поради високия обществен интерес и за да е известно дали президентът Румен Радев е защитил националната ни позиция за Освобождението, искат разсекретяване на стенограмата от срещата.

Във вторник руската православна църква разпространи на сайта си видеозапис от изявление на руския патриарх Кирил пред българския държавен глава покрай 3 март. То е с продължителност почти 6 минути и е изпълнено с остри реплики, като в част от времето си духовникът подсилва ефекта от казаното с потропване с пръсти по масата. От записа, разпространен след края на визитата на патриарха в България, се вижда само какво говори гостът, но не и дали и какво е отвърнал президентът.

„Искам ясно още веднъж да ви кажа, че България е била освободена от Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. [От] Русия“, заявява патриарх Кирил на президента Радев и допълва: „Искам откровено да ви кажа, че ми беше трудно да чуя тези неща. Нито полският сейм, нито литовският са взимали решение за освобождаването на България.“ Духовният водач на Русия подчертава, че има двойствено впечатление от юбилея.

Източник от „Дондуков“ 2 разказа за Информационна агенция „Дейли Прес“, че операторът се е оттеглил след изявлението на госта и запис от по-нататъшния разговор няма.

По думите му президентът Румен Радев отвърнал: „Както църквата се бори за душата на всеки човек, така и България е признателна към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност.“

Що се отнася до Освобождението, то е резултат от Руско-турската война и България е признателна тъкмо на Русия, казал държавният глава.

Според източника от президентството Радев посочил, че е бил впечатлен от тезата за „силата на мълчанието“ в писанията на патриарх Кирил, след което гостът спрял с упреците с думите: „Добре, нека прелистим тази страница.“

В края на разговора патриарх Кирил благодарил на президента и му пожелал духовни сили на държавническото поприще. Българският държавен глава на свой ред благодарил, но уточнил, че още със заемането на поста е поискал благословия от мъдрия духовен водач на православните българи – патриарх Неофит, който му я е дал.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук