ИЗВЪНРЕДНО В DAILYPRESS.bg! На кръгла маса в парламента бяха обсъдени новите промени в Закона за енергетиката, даващи възможност на сектора да заработи в пазарна среда (ОБЗОР)

0
2829

На кръгла маса в парламента на тема„ Предстоящите промени в Закона за енергетиката-стъпка към пълна либерализация на електроенергийния пазар в България“ бяха обсъдени новите промени в Закона за енергетиката, даващи възможност на сектора да заработи в пазарна среда.

Председателят на парламентарната енергийна комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев заяви, че през март ще направят крачка в посока либерализация на пазара и всички производители с преференциални условия, като заводски централи и топлофикации над 4 мегавата, ще продават енергията си на енергийната борса. По думите му общото количество енергия, която ще излезе допълнително на свободния пазар е малко над 4 терават часа.

Добрев уточни, че тази стъпка няма отношение към крайната цена на електроенергията. По думите му по предложение на работодателите, съгласувано и със сектора, в края на миналата година са направили малка крачка в посока на либерализация на пазара, като са задължили всички производители да продават свободното количество електроенергия на енергийната борса.

Според него резултатите вече са налице. Добрев подчерта, че НЕК има енергия и регулирана квота, която ще бъде определена от КЕВР. 

Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова заяви, че трябва да се създаде среда, за да завърши процесът по либерализация на електроенергийния пазар. За българската енергетика е важно да се развива на пазарен принцип. „Пълната либерализация е процес. Промените в Закона за енергетиката, които се разработват, са поредната стъпка към приключването му“, посочи тя.

„Процесът ще даде възможност за това секторът да заработи в пазарна среда“, изтъкна министърът и уточни, че един от основните акценти е как ще бъдат защитени най-уязвимите потребители.

Председателят на КЕВР Иван Иванов подчерта, че промените в Закона за енергетиката разписват всички правомощия на регулатора.

По думите му повишаването на количествата на енергия, които ще се търгуват на борсата, променят сериозно ангажиментите на КЕВР.

Според него голямото предизвикателство пред регулатора настъпва именно в момента, когато рязко се увеличават количествата, търгувани на борсата.

Иванов уточни, че Комисията не може самостоятелно да реши кога да започне разследване с изземване на документация и записи. „Когато се касае за първоначални нарушения, ще се налагат финансови санкции с долна и горна граница по преценка на Комисията. Когато имаме тежко нарушение, тогава се предлагат санкции в размер до 10% от оборота на дружеството нарушител за последната отчетна финансова година“, каза Иван Иванов и добави, че разчита на допълнително финансиране за осъществяването на допълнителните правомощия, които парламентът ще им възложи.

По думите му регулаторът би могъл да изпълни тези нови задължения, когато му се създадат и подходящи условия.

Той добави, че допълнителното финансиране е необходимо, за да се повиши административният капацитет и да се закупи съответният софтуер.

По думите му сътрудничеството между КЕР и КЗК ще бъде задължителна норма. 

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев добави, че КЕВР трябва да има инструмент да възпира пазарни манипулации. „Приемането на предлаганите промени в Закона за енергетиката би създало пазар, при който да имаме саморегулация, а не двама държавни производители да продават над 90% от количествата“, посочи той и уточни, че АИКБ подкрепя предложените промени.

„Да изоставим популизма и опозиционната деструктивност, за да може промените да са готови и новото качество на пазара да стартира от 1 юни“, призова Васил Велев.

От своя страна Иван Иванов благодари за това, че работодателските организации са застанали зад искането им за допълнителни финансови средства. „В момента, докато няма друго решение, за нас американските централи са в режима, в който са представени, с цените и количествата, които ще определим в енергийния микс“, коментира още Иван Иванов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук