ИЗВЪНРЕДНО В DAILYPRESS.bg! Специализираният наказателен съд отчете повече осъдени лица и разрешения за използване на СРС през 2017 година (ОБЗОР/СНИМКИ)

0
5453

Председателят на Специализирания наказателен съд Георги Ушев представи Доклада за дейността на съда през 2017 година.

Той обяви, че заместникът му Стоян Тонев е подал молба за освобождаване от поста, а на негово място ще бъде назначена Мариета Райкова. След промените в НПК през 2017 година в Специализирания наказателен съд вече се гледат и делата за корупция по високите етажи на властта. 

9 са постъпилите дела за корупция в съда – срещу министрите Дянков и Трайков, Иво Прокопиев и други; срещу министър Даниел Митов и зам.-министъра Христо Ангелички; срещу изпълнителния директор на Фонд „Земеделие“ Мирослав Николов; срещу 9 лица от община Неделино, подсъдими за длъжностни престъпления; срещу съдия Румяна Ченалова; срещу изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Майдън Сакаджиев; срещу кмета на Павел баня Станимир Радевски; срещу кмета на Пловдив Иван Тотев; срещу зам.-министъра на външните работи Христо Ангелички.

Георги Ушев заяви, че щатът на съда трябва да бъде удвоен, защото 19 съдии не биха могли да разглеждат всички дела за организирани престъпни групи, за корупция и за тероризъм. „Това са едни от най-важните дела в държавата“, заяви председателят на СпНС.

В съда са постъпили и са образувани 6 957 дела. Спрямо 2016 година те са се увеличили с над 5.73%. Един съдия е получил средно по 385 дела. Най-много са делата за организирани престъпни групи. Съдия Георги Ушев изтъкна, че 97, 53% от разглежданите дела през 2017 година са приключени. Само 175 дела са останали неприключени. 98,92% от делата приключват в срок до 3 месеца.

„Делата са с много подсъдими и свидетели, понякога са стотици томове“, коментира Георги Ушев.

Най-голямото дело е от 864 тома, в съда е постъпило дело с 414 свидетели. С 15% намаляват прекратените производства и върнатите на Специализираната прокуратура.

С 61% се увеличават осъдените лица в сравнение с 2016 година. Най – често налаганото наказание е „лишаване от свобода“ до 3 години.

2146 са издадените разрешения за използване на СРС през 2017 година. Издадените разрешения, както и отказите за такива, се увеличават спрямо предходната година.

„Независимо, че делата са с изключителна правна сложност и под лица, съдиите са работили качествено. Насрочвали са делата в изискуемите сроковете“, заяви председателят на СпНС.

Георги Ушев подчерта, че съдиите ще работят за това съдът да си изгради облик като авторитетна и водеща институция в правораздаването, както и за утвърждаване на върховенството на закона.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук