Извънредно в DAILYPRESS.bg! Съдът реши окончателно: Ценко Чоков не е кмет на село Галиче

0
4456
Специализираният съд гледа делото на кмета на Галиче Ценко Чоков (вляво), който беше обвинен, че е ръководител на организирана престъпна група. Повдигнати са му обвинения за отвличане, нанасяне на средна телесна повреда, както и за лихварска дейност

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в сила решението на Административен съд – Враца, с което се прекратяват пълномощията на Ценко Чоков като кмет на село Галиче. Решението е от вчера и е окончателно, съобщи сайтът news.lex.bg.

Съставът на ВАС е с председател Румяна Монова и членове Диана Гърбатова и Добринка Андреева. Решението на общинската избирателна комисия от 6 октомври 2017 година вече беше потвърдено през октомври по друго дело, водено от Чоков. То беше за възможността на кмета да ползва неплатен отпуск.

Той е в ареста от май 2016 година, тъй като срещу него се води дело за ръководене на организирана престъпна група за рекет, лихварство, побоища и палежи.

Позовавайки се на чл. 42, ал. 1, т. 10 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), който предвижда предсрочно прекратяване на пълномощията на кмет, ако той за повече от месец отсъства неоснователно от работа, избирателната комисия сложи край на мандата на Чоков.

Той обжалва, като пред съда и на двете инстанции Чоков твърдеше, че не упражнява кметските си пълномощия заради задържането му под стража по образувано срещу него наказателно производство. Освен това Чоков изтъква, че за времето на отсъствието си е ползвал полагаем платен и неплатен годишен отпуск, като се позовава на чл. 38, ал. 7 от ЗМСМА.

В решението от вчера ВАС не се заминава с тези възражения заради приключилото друго дело. Именно влязлото в сила решение по него доведе до окончателното прекратяване на пълномощията на Чоков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук