ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В АГЕНЦИЯ DAILYPRESS.bg! ГЕРБ отлага ратифицирането на Истанбулската конвенция, част от групата я бойкотира (ОБНОВЕНА)

0
35633
Снимка: Информационна агенция "Дейли Прес".

Репортер: Тодор СТЕФАНОВ, DAILYPRESS.bg/СОФИЯ

За да не се нагнетява още повече общественото недоволство в началото на европредседателството

ГЕРБ отлага за неопределено време ратификацията на „Истанбулската конвенция“, която ще въведе и у нас странното понятие „социален пол“, научи Информационна агенция „Дейли Прес“ (www.dailypress.bg).

Одобрената от правителството в началото на тази година Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие все още не е внесена в деловодството на Народното събрание, съобщиха пред Информационна агенция „Дейли Прес“ от парламентарната група на ГЕРБ. На практика това означава, че одобряването на спорния документ, предизвикал вълна от недоволство в страната, се отлата за неопроделено време.

Според депутати от левицата в началото на следващата седмица ще стане ясно дали спорната конвенция ще бъде „бутана напред“ или „сложена на трупчета“. Ако на 17 януари в програмата с дневния ред на парламента  не присъства Истанбулската конвенция, тя едва ли ще влезе в пленарната зала до края на председателството, прогнозира парламентарист от БСП.

Депутати от партията на Бойко Борисов споделиха че, е взето решение по никакъв начин да не се бърза с ратификацията, за да не се нагнетява още повече общественото недоволство в началото на българското европредседателство. ГЕРБ ще „тупа топката“ с Истанбулската конвенция през следващите месеци, като през това време ще се организират дискусии с неправителствени организации и ще събирата мнения „за“ и „против“ европейския документ.

Истанбулската конвенция предизвика разкол в правителството, тъй като 8 министри отказаха да я подкрепят. „Обединени патриоти“ многократно декларираха, че ще гласуват срещу нея в пленарна зала. Остри изказвания срещу Конвенцията направиха вицепремиерите от ОП Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

Разногласия има в парламентарната група на ГЕРБ, където около 20 народни представители се обявили срещу конвенцията. Те са планирали да бойкотират заседанието, когато документът бъде гласуван.

За решението на парламентарната група обаче очевидно не е била информирана правосъдната министърка Цецка Цечева, която днес бодро рапортува в Брюксел, че Истанбулската конвенция ще бъде приета от Народното събрание. Пред евродепутатите от Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред тя дори изрази мнение, че документът ще бъде спешно внесен и обсъден в българския парламент, което към този момент не е факт.

„Социалният пол“ бе приет нееднозначно и на „Дондуков“ 2. “В законодателството ни има достатъчно текстове за защитата срещу насилие на жени и деца“, заяви президентът Румен Радев.

“Бързаме да поемаме международни ангажименти, без да знаем точно за какво става въпрос и без да сме провели един наистина задълбочен дебат. Това е безотговорно”, коментира държавният глава. С позицията си той влезе в противоречие с вицепрезидента Илияна Йотова, която още като евродепутат от Партията на европейските социалисти е работила за конвенцията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук