ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ДЕЙЛИ ПРЕС TV! Кирил Ананиев: Новият рамков договор може и да не е най-добрият, но ще гарантира сигурност в системата

0
11222
© Информационна агенция "Дейли Прес"

Репортерна място: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

Новият рамков договор може и да не е най-добрият, но ще гарантира сигурност в системата. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след официалното подписване на Националния рамков договор за 2018 г., предаде репортер на Агенция „Дейли Прес“.

„Мога категорично да заявя, че тези рамкови договори надграждат сега действащите, като дават много позитиви както на медиците, така и на българските граждани. Всички ние положихме много усилия и направихме много отстъпки, докато стигнем до този рамков договор, който ще гарантира сигурност в системата. Този договор осигурява над 400 млн. лв. допълнителни за здравния сектор, близо половината от клиничните пътеки са увеличени и то в значителен размер. Това, което поех като ангажимент към общинските болници, вече е факт – клиничните пътеки, по които те работят, са увеличени, така че могат да бъдат спокойни. Основен приоритет на правителството и на държавата като цяло е и майчинството, където парите също нарастват. Нарастват и парите и на личните лекари, и в рехабилитацията и т.н. Мога да кажа и за Зъболекарския съюз – осигуряваме протези и за хората над 69 г.“, каза още той.

Министър Ананиев посочи, че това може и да не е най-добрият договор, но е най-добрият от действащите досега. „Очаквам той да създаде определено спокойствие в системата, но в никакъв случай не трябва да се задоволяваме само с това, защото искаме ефективна здравна система. А за да стане тя такава, трябва да положим още усилия“, обясни Ананиев и посочи, че ключовите думи за този договор са „контрол“ и „дисциплина“.

„На днешната среща при министър-председателя всички се убедихме, че заедно като екип ще провеждаме тази контролна дейност и очакваме те да бъдат факт още в първите месеци на действието на този рамков договор. Не трябва да допускаме пари,които са предназначени за лечението на българските граждани, да отидат другаде“, каза още министърът.

© Информационна агенция „Дейли Прес“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук