Извънредно и първо DAILYPRESS.bg! 20 дружества с легална дейност оплетени в данъчните измами покрай „Карнобат“ (ОБЗОР)

0
21897

Репортер на място: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

Специализираната прокуратура иска и постоянен адрес за собственика на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков. На петима от обвиняемите обвиненията са предявени, за едно от лицата е издадена европейска заповед за арест Стайко Стайков, а друг от обвинените е обявен за общодържавно издирване.

Това обяви ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева на брифинг, посветен на разследването по случаите „Винпром Карнобат“, „Сис индустрийс“ и „Топаз Мел“, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Тя обясни, че са повдигнати обвинения на собственика на „Винпром Карнобат“ и „Сис индустрийс“ Миню Стайков, сина му Стайко Стайков, сина на кмета на Карнобат Иван Димитров, както и още петима души.

„Предмет на разследване са престъпленията, а не фигурите“, изтъкна Начева и няколко пъти каза, че семейства и фамилии не се разследват.

Общо 20 са дружествата с легална дейност, който са свързани помежду си и участват в данъчните измами по случая „Карнобат“. Инкриминирания период е от 2009 г. до 2018 г.

Начева припомни, че под ръководството на Специализираната прокуратура на 18 юли 2018 г. е установена незаконната фабрика, ползвана от престъпната група за производство на цигари.

Образуваното досъдебно производство е за участие на организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари, поясни тя.

Лицата, свързани с въпросната фабрика, и установените на място по един или друг начин, са свързани с търговски дружества. Сезирана е агенция „Митници“, ще бъдат извършени и ревизии на дружествата, добави Начева.

Открити са цигари за 3 милиона лева, натоварени в превозно средство.

Наблюдаващият разследването прокурор Ангел Кънев коментира, че във фабриката за цигари са използвани изключително професионални машини, а режимът на работа е позволявал производството на 1 000 мастер бокса за една седмица. Произведените цигари са били предназначени за нашия пазар, но и за чужбина. Произвеждали са се известни марки. Трябва да съберем всички доказателства и да внесем обвинителен акт в съда, който да допринесе за осъдителни присъда на въпросните лица, подчерта Кънев и добави, че целта е да се стигне до ръководителите на организираната престъпна група.

Оръжието, открито при обиските, е законно притежавано. Нарушен е обаче разрешителният режим за съхранение, уточни на журналистически въпрос Ангел Кънев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук