Извънредно! След публикация на Slife.bg с редакцията се свързаха свидетели на преноса на огромни суми пари за Сърбия!

0
1288

Милиони левове са били изнесени от страната от ъндърграунд герои, за да бъдат отново напълнени джобовете на Цветан Василев

След публикация на Slife.bg с редакцията се свързаха свидетели на преноса на огромни суми пари за Сърбия. Нека припомним, че вчера медията ни разкри скандална схема за износ на пари в брой за Сърбия с краен получател банкерът беглец Цветан Василев. Повече може да прочетете ТУК 

С редакцията на Slife.bg се свързаха двама мъже с инициали Н.Н. и И.Г. Пред журналист от медията ни те разказаха, че са били преки свидетели на износа на кеш за западната ни съседка.

„След като прочетохме материал във вашия сайт навързахме много неща и си дадохме сметка какво всъщност се е случвало и за къде са били парите, които напускаха страната“, разказва един от тях.

По техните думи и в този момент те се страхуват за живота си, но са решили, че по-добре да разкажат истината, отколкото да продължават да се крият.

„Свързахме се с вас, защото искахме да знаете, че освен пари за Белград заминаваха и много документи. Активни участници и организатори във въпросния процес бяха адвокат Лазар К. и софийският ъндърграунд герой Светослав С. Последният се занимаваше с цялата практическа организация на процеса по изнасяне на пари и документи. Той си контактуваше с хората от Сливница, с хората от границата, както и с хората, които получаваха парите в Пирот“, разказва Н.Н.

„Пред мен Светослав С. е казвал, че един от мъжете, които получаваха парите в Сърбия е далечен негов роднина, който в момента е член на организация занимаваща се с обслужване и охрана на избягалия в Сърбия бивш шеф на КТБ. Той още ми призна, като не спираше да се смее, че едни от най-големите си пари е изкарал покрай Цветан Василев и то през последните години, като твърдеше, че познава и работи с банкера от много по-рано. Благодарение на схемите в които е участвал заедно с него той бил успял да финансира построяването на своя сграда намираща се на бул. Черни връх

Припомняме, че Василев е с внесен обвинителен акт в Специализирания съд. Банкерът беглец ще отговаря пред закона за общо 146 престъпления. Спецпрокуратурата го е привлекла като обвиняем за източване на общо 2.75 млрд. лева от Корпоративна търговска банка.

Неотдавна Специализираната прокуратура разбули една дългоочаквана тайна – защо Цветан Василев си е избрал да се скрие точно в Сърбия, а не в държава – членка на ЕС

„Защо е избрал обаче точно Сърбия е въпрос, който няма причини да се изяснява в обвинителния акт, а в част от отделените досъдебни производства. Въпреки това с оглед на поставяните от гражданското общество въпроси следва да се посочи, че това се дължи на: -желанието на обв. Василев да закупи дялово участие в банка в РСърбия; -закупената (като предварително условие на сръбските власти за да се случи горното) Сръбска фабрика за стъкло – гр.Парачин; -създадените вследствие на това контакти в „политическите среди“ в РСърбия и -плащане по сметки на офшорни компании „подадени от сръбска страна“ (местни „консултанти“ – Нихат Кораджич и ТРИЛЕНИУМ ООД)“, се казва в анализа на държавното обвинение“, е посочено в обвинителния акт, който е внесен в деловодството на Специализирания спец съд.

В престъпната група, освен Василев влизат и бившите изпълнителни директори на КТБ Александър Панталеев, Георги Христов, Илиан Зафиров, както и бившият ръководител управление „Кредитиране“ в КТБ Георги Зяпков, външните одитори от „KPMG България“ Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, шефката на специализираната служба за вътрешен одит на КТБ Снежанка Велева-Стефанова, бившата главна счетоводителка на банката Мария Димова, заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова, главният касиер Маргарита Петрова, Елка Стойкова – главен експерт в Дирекция „Анализ и обработка на кредитни сделки“, както и служителите в банката Елена Инджева, Светлана Георгиева и Рангел Стойчев, пише Блиц в свой материал от юли месец тази година.

Отделно обвинения за престъпления по служба по това дело са повдигнати на бившите подуправители на БНБ и ръководители на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев и Румен Симеонов, както и шефката на екип в дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции“ в Управление „Банков надзор“ на БНБ Славияна Данаилова. Единият пункт от обвиненията е за длъжностни присвоявания за над 2,559 млрд. лева. За тях обвинени са Василев, Зяпков, Пантелеев, Зафиров, Христов, Голева, Хаджидинев, Велева-Стефанова, Стойкова, Георгиева, Стойчев и Инджева. Друга група обвинения са повдигнати за изнесените от главната каса на КТБ близо 206 млн. лева. За това длъжностно присвояване ще отговарят отново Цветан Василев, Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Тренева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук