Измамници звънят на училищни директори от името на полицейски шефове

0
867

Неизвестен мъж от две седмици звъни на директори на училища във Велико Търново от името на началника на местното Полицейско управление Валентин Къндев или от името на неговия заместник. Непознатият казвал, че се нуждае от учители за превод от английски или руски език. Измамникът твърдял, че преводачите ще работят срещу 200 лева за полицията по драстичен криминален случай.

В сряда в полицейското управление на областния град се явил учител, но се оказало, че никой от мвр ведомството не е търсил помощ по такъв начин, а освен това не се плащат 200 лв.за такава услуга.

Заслуга за разплитането на престъпната схема има директорката на Професионалната гимназия по електроника „А.С.Попов“ Нели Николова. Преди седмица 6 пъти за един ден тя получила оферта от заместник-началника Иван Стоянов да намери учител по руски или английски. След това и се обадил и самият Валентин Къндев,с когото обаче тя се познава. Освен това зам. шеф на търновската полиция Иван Стоянов няма. Директорката бързо усетила измамата, уведомила блюстителитена реда и влязла в ролята.

Трябвало да намери учител по английски, който да купи шише минерална вода, скъпи цигари и ваучер и да чака кола пред училището. През това се обадил друг гласа и казал,че е адвокат Марин Марковски, който разследва крупен обир на злато във Велико Търново и също ще вземе преводача от входа на радиотехникума. За учител по английски се представила Нели Николова. Преди това цивилни полицаи завардили района,но на срещата не дошъл никой.

„Звъниха на стационарен телефон в канцеларията ,но там номерът се изписва. После на джиесемът ми, а телефонът бе един и същ. Аз започнах да звъня обратно, но никой не ми вдигна. Във вторник сутринта имаше повторно обаждане от името на Валентин Къндев ,но после връзката прекъсна „, разказа Нели Николова.

Според нея целта на тези обаждания е да се направи някакъв контакт уж от нейно име и после да се искат пари или облаги.

„Надявам се директорите да не се хванат на този капан“,коментира гл. инспектор Валентин Къндев.

Заради лъжливите обаждания от Областната дирекция на МВР в старата столица алармираха за новата престъпна схема .

“ МВР има регламентирани начини за осигуряване на преводач, при необходимост и това в никакъв случай не се случва чрез комуникация с директори на учебни заведения или със случайни граждани по телефона. В случай, че получите подобно съмнително обаждане по-добре ни уведомете веднага, отколкото да предприемате каквото и да било“, казаха още от ОДМВР./Труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук