Израелският президент: Ще ни трябва силно военно присъствие в Газа

0
271

Обсъждане на сценариите за бъдещето на Газа започва да тече все по-интензивно

Израелският президент Ицхак Херцог заяви, че страната му не може да остави вакуум в Газа и ще трябва да поддържа „много силно“ военно присъствие там в близко бъдеще, за да попречи на „Хамас“ да се появи отново в обсадената ивица. „Много сериозни сили“ трябва да предотвратят „повторната поява на терор“, смята той.

Херцог направи този коментар за „Файненшъл таймс“, седмица след като премиерът Бенямин Нетаняху заговори за „безсрочна“ роля на Израел в сигурността на Газа. Според държавния глава правителството обсъжда различни идеи за бъдещето на ивицата. Той предполага, че Съединените щати и „съседите в региона“ ще трябва да участват в реда в Газа след конфликта.

За него обаче Израел не може да си позволи Газа отново да се превърне в терористична база: „Ако се оттеглим, тогава кой ще поеме? Не можем да оставим вакуум. Трябва да помислим какъв ще бъде механизмът; има много идеи, които се подхвърлят.“

„Файненшъл таймс“ отбелязва загрижеността на запад, че Израел няма ясен план за след войната.

САЩ допускат преходен период, преди Газа да се управлява от палестинци, но същевременно президентът Джо Байдън предупреди и снощи Израел да не я окупира отново, след като се изтегли през 2005 г., нито да променя територията ѝ; направи го и преди няколко седмици.

Херцог настоява и че Израел се стреми да пази цивилните в Газа. Интервюто е дадено малко преди началото на операцията на Израел в болница „Аш Шифа“ и държавният глава обяснява: „Правим го по много, много предпазлив начин.“ Предвид реакцията на САЩ след смъртта на хиляди цивилни палестинци той заявява, че Израел слуша САЩ много внимателно, но в крайна сметка е длъжен да защитава народа си, а приоритет в момента е освобождаването на близо 240 заложници в Газа.

По думите му Израел обсъжда „сериозни усилия“ с Кипър за доставка на помощи по море. „Вярно е, че има райони в Газа, които са в много тежка ситуация. Това е така, защото е военна зона. Но ние се опитваме.“

Междувременно Германия, според документ, видян от „Политико“, е предложила ООН да поеме контрола върху Газа след края на войната.

И палестинците, и някои европейски дипломати са скептични към неофициалния документ (т. нар. non-paper) от две страници с дата 21 октомври, преди началото на същинската сухопътна офанзива на Израел в Газа. Европейски дипломат описва идеята като „мъртвородена“. За нея обаче говори председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Обсъждане на сценариите за бъдещето започва да тече все по-интензивно на фона на другите дискусии – за увеличаването на хуманитарните помощи и края на сраженията в Газа, особено предвид неприемливостта на Запад на идеите на Нетаняху за „роля в сигурността“ на Израел в Ивицата за неопределено време, продължава „Политико“.

„Целта на Израел е цел, която споделяме: никога повече „Хамас“ да не е в позиция да тероризира Израел и гражданите му“, но тази цел не може да бъде постигната „само с военни средства“, се казва в германския документ, който изрежда пет различни варианта за Газа, а сред тях е управление от ООН („интернационализиране“ на Газа!) по пътя към палестинско самоуправление, „в идеалния случай“ с избори. ЕС трябва да има „проактивна роля“ в тази дискусия.

Според палестинците приемлив е само ангажимент на ООН по границите с Газа, както този в Южен Ливан – защита вместо обсъждания от германците „контрол“. /dnevnik.bg/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук