Източват аварийно 5 язовира в Хасковско

0
591

Спешно източване на 5 големи язовира в хасковска област предприемат Напоителни системи в Хасково по разпореждане на областният управител Станислав Дечев.

Подчинената му комисия за бедствия и аварии е, установила 35 язовира, които са потенциално опасни при висока приливна вълна. Такава се получава при интензивно снеготопене, което се очаква в края на седмицата с прогнозираните от синоптиците 12-14 градуса. За разлика от предходни зими пък, тази дойде с много сняг, който на места в усойните райони на Родопите и Сакар достига над половин метър.

Като превенция срещу евентуални наводнения хората на областния обследвали критичните водоеми и установили че в 5 от тях има нива близки до максимума от контролния обем. Обикновено при превишаването му с 10 до 20 % се преминава кота преливник и възниква риск от скъсване на язовирната стена. За да се избегне този вариант са били отворени шлюзовете на някои от най-големите водоеми в областта-язовир Тракиец, Мандра, Крижовник, Доситеево и Бунарча, който е в непосредствена близост до граничния пункт с турската граница Капитан Андреево. Няма критични нива на реките в региона, допълват от Напоителни системи./Монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук