Тръгва надпреварата за главен архитект на София

0
555

От утре започва конкурсът за нов главен архитект на София. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

Тя бе категорична, че състезанието ще е прозрачно и при пълна публичност, за да се избере най-добрият претендент. Това е причината от Столична община да са предвидили и публична защита на концепцията на всеки кандидат.

В 14-дневен срок сред утрешното публикуване на обявата за конкурса, всеки който иска да седне в стола на Петър Диков трябва да предостави всички необходими документи, сред които са концепция на тема „Управление на системата и процеса на градско планиране и градоустройствено развитие на София”. От кандидатите ще се очаква да имат минимум 10-годишен опит, от които 3 години на управленски пост, независимо дали държавна, общинска или частна структура.

Комисията, която ще избере новия главен архитект все още не е уточнена, но в нея освен хора от администрацията и общински съветници ще участват и представители на Съюза на архитектите и Камарата на архитектите в България, както и хора от инициативният комитет, в който участват над 50 неправителствени организации. „Броят им ще бъде между 11 и 13, за да бъде работеща комисията”, уточни Йорданка Фандъкова и добави, че председател ще бъде член на нейния екип.

Кметът очаква да се представят и предложения за допълнителни електронни услуги, които да улеснят бизнеса и гражданите и продължаване на изготвянето на градоустройствени планове, които в момента са направени само за 60% от територията на общината, за да спре безконтролното застояване в някои части на столицата.

Главният архитект на София Петър Диков ще сдаде поста на 9 февруари, а до избора на заместника му ще има временно изпълняващ длъжността./Монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук