Илко Илиев: 80% от крадците на ток са бивши или настоящи служители на енергетиката

0
1399

iХората се оплакват, че не могат да си купят цигари без бандерол, защото трафикантите са станали каналджии, казва още началникът на отдел „Криминална полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция“ Илко Илиев  – Комисар Илиев, колко са престъпленията, свързани с кражби на ток и съоръжения от началото на годината?

– Общо са около 1500. 749 са кражбите на кабели от началото на годината до края на август. За сравнение миналата година са били с 49% повече, или 1448. При манипулирането на електромерите и незаконните включвания също има спад – 727, а миналата година са били 797. Положителното е, че 58% е разкриваемостта на престъпленията по линия на кражбите на кабели, незаконните включвания в мрежата за електроразпределение и манипулацията на електромери. Предвид обстановката, в която се работи, числото е доста добро.

– По време на дебата на “24 часа” “Да спрем кражбите на ток и съоръжения” казахте, че извършителите са или бивши и настоящи служители на ЕРП-тата, или типичният кримиконтингент с множество осъждания. Откъде тази разлика?

– Технически подготвените бивши и настоящи служители на ЕРП-тата са 80% от извършителите на кражби на ток. Останалите 20% най-често се занимават с кражби на кабели или са обучени от хора с познания по този вид системи. Самите служители се занимават с манипулацията на електромерите, защото нещата са модерни и не става с магнит като едно време Те имат познания и знаят как и къде какво да сложат. Останалите престъпления са кражби на кабели. Те се извършват от традиционния контингент, който краде от селски дворове, жилища и т.н.

– Има една тенденция с краден ток да се гледа марихуана. – Да, имаме такива наблюдения. Дори Момчил Андреев, шефът на “Енерго-про”, каза, че са засекли 2 случая във Варна. По-често се случва по пограничните райони. Ние имаме контакти с ЕРП-тата и ползваме услугите им, когато имаме съмнения за такива къщи и постройки. Сътрудничим си доста, помагат ни за разкриването на много оранжерии, не само тези с краден ток. – Отбелязахте нова тенденция за кражби на масло от трафопостовете. Откога е тя?

– Това е от миналата година. В Северозападна България работеха 2 такива групи, отново със съдействието на служители на ЕРП-тата. Те бяха техници на ниско ниво. Засега сме ги елиминирали, но това не значи, че няма да се върнат или да излязат нови банди.

– За какво се използва? – Продават го на шофьори на камиони и селскостопанска техника. Въобще на всички водачи, каращи на дизелово гориво, тъй като това масло е със същите качества. Цената му е 1 лев за литър на черния пазар, а дизелът е двойно по-скъп. Селскостопанският е около 1,50 за литър, тъй като е без акциз, но пак маслото идва с 50% по-евтино.

– Какви други нови тенденции има в кражбите на ток? – Манипулацията на електромери на софтуерно ниво. Това е най-модерното, защото не се пипа електромерът. Самите ЕРП-та трябва да вземат мерки и да засичат тези посегателства, за да ни ги докладват.

– Фирмите крадат ли ток? – В София едно от най-оборотните и известни заведения крадеше ток. И там бивш служител на ЧЕЗ им съдействаше и така пестяха милиони.

– Извън кражбите на ток едно от новите предизвикателства са каналджиите. – Да, голяма част от контингента се преориентира към този бизнес. Той е добре платен, дори имаме региони с абсурдни оплаквания. Хората там не можели да си купят цигари без бандерол, защото вносителите се пренасочили към каналджийство Непрекъснато хващаме различни групи мигранти, дори от м.г. законът вече наказва и транспортирането им във вътрешността на страната, не само през границата. Самите каналджии работят и с чужди свои колеги и се получава голяма верига.

– Хората ги е страх, че сред мигрантите може да има терористи. – Всички задържани мигранти се проверяват за връзки с терористични организации. Оценката се прави от служители на ДАНС. Те са по-добре подготвени и имат повече информация за такива изследвания.

– Тази година разкрихте атентата срещу Алексей Петров. Как се стигна до разплитането на случая?- С честна, упорита и постоянна работа. Започнахме веднага, имаше горещи следи. Колата, с която избягаха извършителите, беше купена по обява и не беше запалена. Имаше доста иззети веществени доказателства около и във колата. Съдействаха ни и партньорски мрежи, тъй като извършителите са чужденци.

– От една страна, е това тежко и поръчково престъпление, което е разкрито. От друга, убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина още е с неизвестен извършител. Защо, какви са трудностите по случая? – Не е спряно да се работи по случая. При такова убийство, ако не се хване извършителя до 72 часа, после е доста по-трудно. Въпреки това съм убеден, че ще се поздравим с успех и в този случай. Трудностите са няколко. Наглед е станало по средата на деня и на публично място. Всъщност обаче на мястото няма камери, жертвата и убиецът не са се познавали, нямаме и свидетели. Именно това ни затруднява най-много. Липсва ни съдействие от страна на гражданите, а дори открихме горещ телефон за този случай. В Австрия например работеха по едно убийство на българин, което следих. Единственото по-различно нещо беше, че имат много силно развито гражданско общество. Там хората свидетелстват и помагат, без да се крият. Да, там може да имат по-добра техника и консумативи, но същото, което правят и те, го правим и ние. Радвам се обаче, че с течение на времето печелим доверието на хората и скоро ще ги стигнем.

– Според социологически агенции към полицията доверието е най-голямо в сравнение с другите институции. Радва ли ви това?

– Връщаме се към предишния отговор. С упорита, честна и последователна работа хората си връщат доверието в полицията. Работата ни е елемент от една система, в която са вързани и прокуратурата, и съдът Когато ние хванем извършителя със събраните нужни доказателства, нещата отиват в ръцете на прокуратурата. Тя решава какво обвинение да повдигне, а съдът преценява данните и дали и каква присъда да даде. Така че резултатът от нашата работа се вижда при присъдата на съда.

www.24chasa.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук