ИНВАЗИЯ! Ето колко руснаци имат имоти в България, цифрата е стряскаща

0
1318

Обемът на руските инвестиции в българската икономика към края на 2015 г. възлиза на около 1,9 млрд. евро. Това каза в началото на 2016 г. Сергей Герасимов – първи заместник-министър на правосъдието на Руската федерация. Тогава той съобщи, че 300 хил. руснаци са вложили според ориентировъчните оценки на експертите не по-малко от 4-5 млрд. щатски долара в придобиването на български имоти.

В същото време по данни от регистъра Булстат, публикувани в „Капитал“ през миналата година, регистрираните собственици на имоти с руско гражданство за периода 2006-2014 г. са 63 574. Разминаването в цифрите се дължи на факта, че много руски граждани записват имотите си на български фирми или физически лица, обясниха брокери.

През 2013 г. Национално сдружение „Недвижими имоти“ излезе с данни, според които приблизително 320 000 са апартаментите по курортите, собственост на руски граждани. Сдружението изчисли тогава, че това са около 8% от жилищата в цяла България и около 1/3 от имотите по Черноморието ни. През следващите 2 години обаче вследствие обезценката на рублата и призива на Владимир Путин към държавната администрация – да летува в Крим, руснаците масово тръгнаха да продават морските си жилища у нас. Тенценцията започна да се обръща отново в края на 2015, началото на 2016 г. В момента се наблюдава интерес на братушките към недвижима собственост в градовете и особено в София, което показва, че те вече идват не само за ваканция, но и за бизнес у нас, твърдят брокери./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук