Инспектори хванаха нарушения при повече от половината коледни играчки

0
1360

Проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е установила нарушения при повече от половината коледни играчки на пазара. Инспекторите са провели извънредната кампания „Равнопоставеност на потребителите“ в малките населени места, съобщиха от агенцията.

Служителите са инспектирали общо 649 продукта, като при 368 от тях са били открити несъответствия. Сред най-честите нарушения, които са установени са липса на СЕ маркировка, която показва, че продуктът е произведен съгласно утвърдените европейски стандарти; липса на инструкции на български език; липса на информация за икономическия оператор пуснал стоката на пазара, за да се проследи неговия произход и др.
Продуктовите категории, които са класифицирани в нормативните уредби и които са били във фокуса на кампанията са играчки, електрически съоръжения, машини, лични предпазни средства, радиосъоръжения и др. Инспекциите са били съсредоточени най-вече в малките населени места, където обикновено се регистрират по-голям брой нарушения.
Съставени са 131 акта за установяване на административни нарушения, както и 80 броя констативни протоколи на несъответстващите продукти и на лицата, които ги предоставят на пазара. Предстои издаване на заповеди за спиране разпространението или използването на несъответстващия артикул, изземване, както и унищожаване в съответствие с предвидените в закона разпоредби, допълват от ДАМНТ.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук