Летището в Бали отворено

0
1379

Летището в Бали заработи отново два дни след като вулканът Агунг изригна и разпръсна вулканична пепел над острова, което доведе до затварянето му и блокирането на много туристи, предаде Ройтерс.

39 българи се свързаха с кризисния щаб на българското външно министерство, създаден заради вулкана в Джакарта. 10 български граждани, които са на почивка на острова, са информирали за местонахождението си. Кризисният щаб към посолството оказва необходимото съдействие на българските граждани, чиито полети са отменени и които желаят да напуснат острова, за да бъдат сънародниците ни пренасочени по алтернативни маршрути на движение.

Посолството припомня на онези наши сънародници на остров Бали, чиято виза за престой е изтекла или изтича, да се обърнат незабавно към индонезийските имиграционни служби. Техният офис се намира на трето ниво на летището в Бали. На същото ниво от днес се местят и бюрата на авиокомпаниите, които изпълняват полети от и до Бали.

Министерството на външните работи и посолството ни в Джакарта настоятелно призовават всички български граждани, които към момента се намират на о. Бали, да се регистрират на сайта на министерството в рубриката „Пътувам за“, като предоставят мобилен телефон, имейл и точен адрес на местопребиваване на остров Бали, което ще улесни оказването на своевременна консулска защита. Желаещите могат да се свържат с Кризисния щаб в Джакарта на телефон: + 62 21 390 4048 или на денонощния дежурен телефон: +62 811 932200.

Българката Донна Цанева, която е израснала в Австралия, и в момента се намира на Бали информира, че няма паника и всеки си чака реда, за да отпътува от острова. Важното е да сме в безопасност, както е сега, а въпросът кога ще се качим на полет е на по-заден план, казва Донна.
Индонезийската службата за контрол на въздушното движение уточни, че работата е била възобновена в 02,28 часа местно време (06,28 ч. по Гринуич).
Летището беше отворено, след като властите понижиха предупреждението за авиацията до „оранжево“, една степен под най-високото равнище.
Решението за възобновяване на работата беше взето след спешна среща на летището, на която беше направена оценка на метеорологичните условия, на резултатите от пробите и данните от службата за контрол на въздушното движение и други служби.
Авиокомпания „Сингапур еърлайнс“ съобщи, че ще поднови полетите между Сингапур и Бали. Австралийската компания „Куонтас еъруейз“ каза, че нискотарифното й подразделение „Джетстар“ ще извърши утре 16 полета до Австралия, за да превози 3800 блокирани на острова свои клиенти.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук