Ислямистите правят коли без шофьор за атентати и ракети за сваляне на самолети

0
509

“Ислямска държава” е разработила технология за ракети “земя-въздух”, които да свалят пътнически самолети. Това става ясно от видео на “Скай нюз”, с което телевизията се сдобила от бунтовници от Сирийската свободна армия, които го намерили в изтребител на “Даеш”.

От видеоматериала се разбира, че джихадистите са успели да създадат термоакумулатори за ракети “земя-въздух”. Те били изработени в Университета по джихад в крепостта на екстремистите – град Рака, в Северна Сирия. Разработката е от голямо значение, тъй като “Даеш” е пленила много стари ракети, но е използвала съвсем малко от тях, тъй като акумулаторите им били повредени.

Според военни експерти само в Либия след свалянето на Муамар Кадафи около 20 хиляди ракети “земя-въздух” са изчезнали от складове. Но много от тях са твърде стари и не се знае дали могат да бъдат използвани.

Според експерти голяма тревога буди опасността за гражданските самолети, в случай че “Даеш” успее да прехвърли тайно подобно оръжие до свои бойци по света. Бившият сапьор в британските спецчасти майор Крис Хънтър казва, че записът е шокиращ, но дава ясна представа докъде е стигнала “Ислямска държава”, към какво се стреми и колко разнообразни заплахи поставя. “Ислямска държава” е разработила също дистанционно управляеми коли, с които да прави атентати на Запад, съобщиха световните агенции. Става дума за поставяне в автомобили на специални манекени шофьори. Те са със саморегулиращи се термостати за топлинна енергия. Това позволява на колите бомби да избегнат системите за защита във военни и правителствени сгради в западните страни и да се извършват бомбени атентати срещу важни мишени.

“Ислямска държава” е използвала химически оръжия в Сирия, съобщи РИА Новости, цитирайки Михаил Улянов, ръководител на отдела за неразпространение на ядрени оръжия към руското външно министерство. В жертви на джихадистите е открит зарин. Улянов призова за разследване на възможни доставки на зарин от Турция в Сирия, позовавайки се на наскоро представени доказателства от турски депутати. Във вторник ООН съобщи, че отровният газ е използван в Сирия./24часа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук