Истанбулската конвенция не съответства на Конституцията

0
3898

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, позната като Истанбулската конвенция, не съответства на Конституцията на Република България.

Конституционният съд се произнесе, че Истанбулската конвенция противоречи на основния закон. Това стана ясно след заседание на конституционните съдии.

Решението бе взето с 8 на 4 гласа. Съдиите Румен Ненков, Георги Ангелов, Константин Пенчев и Филип Димитров са подписали решението с особено мнение.

Припомняме, че съдът бе сезиран от 75 депутати от ГЕРБ. Искането внесено от Данаил Кирилов бе за „абстрактен предварителен контрол“ за проверка дали Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие е конституционосъобразна.

Припомняме, че след като ратификацията на Исатнбулската конвенция мина през Министерски съвет и стигна до Народното събрание се разрази бурен дебат не само в обществото, но и сред политическите партии.

Освен от ВМРО и „Атака“, от БСП също се обявиха против ратификацията, като дадоха заявка и за организиране на референдум. Само няколко дни след като заявиха това, социалистите обаче смениха въпроса.

Позицията на БСП беше разкритикувана обаче от бившия лидер и сега председател на ПЕС Сергей Станишев. Да организира референдум се закани и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Президентът Румен Радев също се обяви срещу ратификацията и я нарече „зле написан закон“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук