Хора с увреждания протестират пред НС за качествени закони

0
8028
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес"

Близо стотина души се събраха на протест пред Народното събрание с искане за качествени закони, регламентиращи правата на хората с увреждания. Георги Минчев, учител за училището за незрящи в София заяви пред събралите се, че са тук, за да отстоят правото си на два основни закона – този за хората с увреждания, и закона за социалните услуги.

„Те няма да премахнат увреждането от нас, но те ще ни направят по-можещи, по-самостоятелни, хора с по-голямо самочувствие и това ще ни направи по-щастливи“, заяви той.

А за личната помощ – личната помощ е много важно нещо, ние се нуждаем от нея, но нашата позиция, че мястото на личната помощ е в един цялостен закон за социалните услуги„, допълни Минчев.

По думите му са необходими такива услуги, които те могат да използват всеки ден.

Различни видове услуги, предназначени за различни хора с увреждания„, каза още Минчев. Той настоя, че очакват от хората, от които зависи, служителите в различните институции и депутатите в НС, да погледнат от сърце на проблемите им, така че хората с увреждания да усетят тяхната морална подкрепа. „Бъдете уверени, че в крайна сметка ние ще се сдобием с тези нужни нам закони, но нека бъдат качествени„, апелира той.

Освен представители на Съюза на слепите в протеста участваха и представители на Националната асоциация на малките хора у нас.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук