Йончева не вижда политическия успех на европредседателството

0
12860

Успехът на председателството трябва да е в политики, а не в организация.

Това заяви депутатът от БСП Елена Йончева в ефира на Нова по повод оценката на българското председателство на Съвета на ЕС.

„Успехът на едно председателство се изразява не само в организирането на събития, а и в изготвянето на политики. Те се изразяват в създаването и прилагането на конкретни документи“, посочи Йончева, но призна, че много усилия са били положени през изминалата половин година.

Успехът бил за българската администрация, акцентира тя.

Да се покаже с какво животът на българина може да е по-добър, иска Елена Йончева. Според нея темата за Западните Балкани е била „реанимирана“ след Солунската декларация.

„Софийската декларация е отстъпление от нея по много точки. В Софийската се говори общо за европейска перспектива на Западните Балкани, докато в Солунската – за европейско членство. Няма и финансов ангажимент в нея“, отсече Йончева.

От своя страна евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев изтъкна, че 81% от българите са оценили високо работата на правителството по европредседателството.

„Отлична е и оценката на Европейската комисия. Всички колеги в Брюксел и Страсбург казват, че сме се справили отлично“, изтъкна Радев и добави, че пример за успеха ни е фактът, че Македония е получила покана за членство в ЕС.

„България е успяла да договори за програмния период 2021-2027 г. повече пари, отколкото за предния“, посочи като постижение Радев.

Двамата с Йончева влязоха в пререкания относно опазването на границата с Турция. Според Радев мигранският натиск там е нулев. Йончева обаче намира това твърдение за мит.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук