Как да изкъпеш неспокойното и хлъзгаво бебе?

0
1375

Как да изкъпеш неспокойното и хлъзгаво бебе? Спокойно! Ние ще ти разкажем всичко, което трябва да знаеш: как да го къпеш с гъба и във вана; частите на тялото, на които трябва да обърнеш особено внимание; важни съвети за безопасност и много други!

Първото къпане на бебето е наистина важно събитие. Но кога и как да го къпеш? Ето няколко съвета, които ще ти помогнат да превърнеш времето за къпане в лесно и приятно занимание за теб и бебето.

Кога да го къпеш: Мръсното на мърсотията

Отговорът на въпроса колко често трябва да къпеш бебето зависи най-вече от възрастта му. За новородено два или три пъти на седмица най-вероятно е достатъчно, стига да се грижиш зоната на пелените да е добре почистена и да измиваш ръцете и лицето на бебето по няколко пъти на ден. Освен ако не повърнат или не се изцапат с нещо, новородените просто не се цапат толкова.

Колкото по-голямо е бебето, толкова по-често има нужда от баня, особено след като започне да пълзи и да се храни. До времето, когато детето проходи, ще трябва да го къпеш почти всяка вечер – ако не за да отмие натрупаното през деня, то поне да му помогнеш да се успокои преди сън.

Кога е най-добре да изкъпеш едно бебе? В общия случай, най-добре да изкъпеш новороденото преди хранене, ако не е твърде гладно. Ако е много рано след хранене, може да предизвика повръщане. За по-големите бебета идеалният вариант е баня преди лягане. Така ще са чисти и спокойни преди сън. Може би би било добре да установиш следния ритуал: баня, приказка, сън. Но все пак се възползвай от преценката си и къпи бебето всеки път, когато то има нужда.

Как да го къпеш: Да използваш или да не използваш гъба?
Един от най-често задаваните родителски въпроси вече намери своя отговор – преди пъпчето на бебето да падне (между 10 дни и три седмици след раждането), е най-добре да го къпеш с гъба, за да избегнеш намокрянето му.
Ето как: положи бебето на мека и равна повърхност (например върху чиста кърпа). Трябват ти съдинка с топла вода и гъба или малка хавлия. Дръж бебето добре увито на топло, като откриваш по един крайник, който нежно да измиваш. Подсуши и премини към следващия крайник. Ако случайно намокриш пъпчето, просто използвай кърпата, за да го подсушиш. (Виж статията относно грижа за пъпчето.)

Голямото къпане
Веднъж щом пъпчето падне, твоето бебе е готово за истинска баня в мивката или бебешката вана. Което и да избереш, сложи хавлия на дъното, за да го направиш по-меко. Добре би било партньорът ти да е наблизо и да ти помага да държиш плъзгащото се мъниче. Подготви всичко, което ще ти е необходимо предварително, за да не трябва да го търсиш по време на къпането. Ето примерен списък:

Голяма хавлия
Хавлиена кърпа
Памучни тампони
Бебешки сапун или душгел
Бебешки шампоан „без сълзи“, ако е нужно
Бебешка четка за коса или гребен
Въпреки че сапунът е посочен по-горе, по-скоро няма да ти се налага да го използваш, тъй като голяма част от нечистотията се отмива само с вода. Сапунът може да премахне естествените овлажнители и да изсуши кожата на бебето.

Нужни са ти само 5 сантиметра топла вода, за да бъде къпането ефективно. Постави топла хавлия около коремчето на бебето, за да го предпазиш от настиване. Тези първи бани не трябва да са продължителни или сложни, но трябва да си вършат работата. Дръж здраво бебето и нежно измий това, което се е насъбрало в гънките на кожата. Винаги придържай с една ръка новороденото, докато е във ваната. Ще трябва да придържаш главичката и гръбчето му, докато го миеш. Това, разбира се, се отнася и за по-големите бебета, дори и да могат да седят сами. Докато къпеш бебето, обърни особено внимание на:

Гениталиите и зоната на пелената.
Ръцете и краката. Между пръстите им също.
Лицето и вратлето. Ако се е натрупал секрет около очите, използвай памучни тампони, за да го остраниш с леки движения.

Скрита мърсотия

Новородените може и да не се цапат много, но събират мърсотия на места, на които дори не подозираш. Убеди се, че си проверила:

Гънките зад коленцата, вратлето и бедрата.
Подмишниците, където се събира мъх от дрешката.
Зад ушите.

Грижа за косата
Не всяко бебе е дарено с коса при раждането си, но ако твоето е, измий я с нежен шампоан, който не предизвиква сълзи. Просто капни от шампоана върху косата му и изчакай малко преди да го изплакнеш – няма нужда от търкане в тази възраст. Остави косата винаги за накрая, за да не стои бебето в сапунена вода.

И последно, не се изненадвай, ако бебето плаче по време на първите няколко къпания. То просто реагира на непознатото усещане. Поддържай стаята топла, температурата на водата – приятна (виж допълнителна информация за температурата на водата по-долу) и го успокоявай като го милваш и му пееш. Много скоро то ще се научи да харесва времето за къпане.

Предпазни мерки при къпане

Въпреки че къпането на бебето може да бъде много забавно, за повече сигурност трябва винаги да имаш две неща на ум: температурата на водата и никога да не го оставяш само.

Прекалено гореща вода

Кожата на бебето е по-чувствителна от твоята. В резултат на това водата за къпане, която ти се струва приятна, би била твърде гореща за него. Преди да доближиш бебето до водата, първо я опитайс опакото на китката или с лакътя – тези зони са по-чувствителни към топлинаотръката. Трябва да я усещаш топла, но не и гореща! Някои други съвети, които е добре да имаш превид.
Купи бебешки термометър за вана. Добра температура на водата за къпане на бебе е 32 градуса по Целзий или малко по-ниска.
За да избегнеш инцидентни изгаряния, намали и домашния бойлердо 49 градуса по Целзий.

Сама вкъщи?
Най-важното нещо, което трябва да запомниш, когато къпеш бебето си, е никога да не го оставяш само в банята. Нито дори за няколко секунди. Бебетата могат да се удавят в по-малко от 3 сантиметра вода – точно за времето, което ти е необходимо да отвориш вратата или да вдигнeш телефона. Не рискувай. Ако трябва да обърнеш внимание на нещо, докато къпеш бебето си, винаги го повивай и го вземай със себе си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук