Как Митьо Очите превзе общинска фирма номер 1 в Бургас

0
2597

Несебърският мафиотски бос Димитър Желязков – Митьо Очите е успял да пробута за началник на бургаското общинско предприятие „Благоустройствени строежи“ близкия си приятел и доскорошен свой служител Иван Апостолов. Това разкриха пред „Уикенд“ потресени бургаски общинари. Според думите им даже от болничната стая Митьо Очите дирижира бизнеса с апетитни общински имоти в Бургас съвместно с депутата от Реформаторския блок и бивш заместник кмет на морския град Костадин Mapков – Коца Заръката.
Несебърският Ал Капоне назначи мутра за шеф на „Благоустройствени строежи“ в морския град, за да овладее бизнеса с инертни материали
Настоящият началник на общинското предприятие „Благоустройствени строежи“ Иван Апостолов е дългогодишен събирач на дългове към Митьо Очите, разкриват за¬познати бургазлии.
„Той беше шеф на лизингово дружество, действащо под шапката на вдовицата на Емил Кюлев и на Димитър Желязков. Иван Атанасов прехвърляше лошите кредити отпуснати от Кюлева, към мутрите на Митьо Очите, които събираха парите от длъжниците с бухалки“, описват доскорошното минало на Иван Апостолов общински съветници от Бургас.
Апостолов е поставен на шефския стол на „Благоустройствени строежи“ в морския град миналата година след силен натиск към общинарите, осъществен от тогавашния заместник-кмет и настоящ депутат от Реформаторския блок Костадин Марков. В Бургас Марков е извес-тен с прякора си Коце Заръката, тъй като се слави със способността да урежда обществени поръчки, обявени от общините в Бургас и курортните градове по Южното Черноморие.
Към активите на общинското предприятие „Благоустройствени строежи“ са вписани две кариериI за добив на инертни материали дружеството разполага със строителна техника за милиони левове, както и с огромна производствена база.
Именно с цел да усвоят кариерите за добив на инертни материали, които продават чакъл за милиони левове на частни строителни фирми в Бургас и в региона, Митьо Очите и депутатът Костадин Марков поставят своя човек Иван Апостолов начело на бургаското общинско дружество.
Оттогава кариерата за добив на инертни материали губи по 50 000 лева месечно, макар че всеки ден поне 50 камиона излизат от базата, натъпкани догоре с камъни, чакъл и пръст. До полицията в Бургас са подавани няколко сигнала, според които Иван Апостолов продава под масата инертни материали на гравитиращия около Митьо Очите строителен и дискотечен бос Деян Дачев, който строи жилищни комплекси по Южното Черноморие. Дачев стопанисва 3 дискотеки в Бургас като два от обектите му плащат символичен наем на общинското дружество „Благоустройствени строежи“. Само преди месец Деян Дачев спечели по скандален начин търг с явно наддаване за дискотека в Морската градина. Тогава членовете на комисията, разглеждаща офертите, преустанови търга, след като цената за отдаваната под наем дискотека не устрой¬ваше Дачев и покровителя му Митьо Очите. Вместо да продължи търга и да даде обекта в бургаската Морска градина на останалите наддаващи кандидати, Иван Апостолов разпорежда имотът да бъде даден за 3-годишно ползване на Деян Дачев.
„Скандалното решение на Апостолов, което лишава от по-високи приходи бургаската община, налива вода в мелницата на слуха, че Митьо Очите, а не кметът и общинарите, командва бургаската общинска строителна фирма. Интересът на Димитър Желязков към дискотеките в Бургас не е заради оборота от алкохол – Митьо контролира охраната на заведенията, която пуска само негови дилъри да продават наркотици“, жалват се бургазлии.
До назначаването на Иван Апостолов за директор на „Благоустройствени строежи“ се стига след бурни дебати в заседателната зала на Общинския съвет в Бургас миналата пролет. Тогава мутри на Митьо Очите обсадиха общината за да стреснат гласуващите съветници. Дебеловратите и напомпани гавази на подземния бос подвикваха на общинарите и. .сипеха лични заплахи към поддръжниците на предишния шеф на дружеството Иван Петров. В крайна сметка след скандално гласуване, което бе бойкотирано само от общинските съветници от групата на Патриотичния фронт на Валери Симеонов, 31 общински съветници дадоха гласовете си за Иван Апостолов, срещу кандидатурата на лихваря гласуваха 7 съветници.
„Дни преди гласуването за шеф на общинското строително дружество мутри на Митьо Очите заплашваха общинари в Бургас и ги съветваха да гласуват за Иван Апостолов, ако не искат да пострадат. За този човек активно лобираше и бившият заместник-кмет на Бургас“, разкрива общински съветник от Патриотичния фронт.
Бургаският общинар си спомня, че тогава общинският съвет е из¬брал Иван Апостолов с тайно гласуване. В деня на заседанието отсъствал един от членовете на комисията – Руслан Карагьозов, за когото се понесъл слух, че е бил малтретиран от биячи на Митьо Очите. Карагьозов минавал за човек на бившия директор Иван Петров.
Откакто човекът на Митьо Очите и депутатът Костадин Марков управляват общинското дружество „Благоустройствени имоти“, то е натрупало загуби за над 5 милиона лева само за година Иван Апостолов е натрупал и дългове към данъчни, 2 банки и различни доставчици. Само преди 2 месеца Апостолов тегли заем от 1,5 милиона лева ипотекирайки сгради, собственост на бургаската общинска фирма. Реалната стойност на заложените сгради е около 4 милиона лева и затова мнозина пророкуват, че целта на Апостолов е да фалира дружеството „Благоустройствени строежи“ и то да премине в частни ръце на безценица.
„Всички в София говорят, че Митьо Очите не го закачат в Бургас, тъй като има полицейска подкрепа. Всъщност истината е, че Желязков е подпомаган на първо място от морски кметове, общински съветници и държавни служители, които спускат чадъра му над местната полиция“, категорични са бургаски общинари от Патриотичния фронт.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук