Как се правят $13,125 милиарда за една седмица?

0
1292

Много лесно. Просто трябва да се завръщаш от бъдещето, да си налудничаво смел в поемането на бизнес рискове и да се казваш Илон Мъск. Революционерът, който, едва 30-годишен, създаде PayPal и започна да продава на свръхбогатата част от човечеството пътуване в космоса. Лудият предприемач, който разби идиоматичния английски израз sky’s the limit (Небето е пределът – англ.ез., б.а).

Tesla-2Новата кола Тесла-Модел 3 се превърна не само в медийна сензация при първата част от разкриването на модела, но за една седмица бяха поръчани 375 000 автомобила. Какво предизвика тази потребителска истерия в света? Новият електромобил развива от 0 до 100 км/ч за по-малко от 6 секунди, предлага най-висок клас сигурност и автопилотен хардуер, комфортно побира 5-ма пътници, има два багажника, електрическата батерия, поддържа пробег от 350 км и всичко това на достъпната цена от 35 000 долара за базов модел.

Tesla-3Въпреки че първите возила ще влязат в гаражите на собствениците си в края на 2017 г., това не попречи стотици хиляди да платят по 1000 долара депозит, за да запазят правото си да бъдат горди притежатели на Тесла Модел 3. Така 45-годишният възпитаник на Станфорд успя да се сдобие с огромен оборотен капитал от 375 милиона долара. Не можем да не признаем на Мъск, че освен визионер, е и стратег. Защото с предварителните продажби клиентите му купуват не само функционален и иновативен продукт, но и нов начин на живот и обществена позиция. Опазването на природата и въздуха са важни и определящи за все повече от нас. А, когато не трябва да правиш компромис с качеството на продукта или услугата, за сметка на природосъобразността, вече остарелите димящи машини нямат шанс.

Tesla-4Предплатените пари Илон Мъск ще инвестира в огромната фабрика – “Gigafactory”, която ще произвежда най-важния елемент на Тесла – батерията. Този проект на предприемача цели да бъде фундаментът и началото на масовото използване на ефективни батерии. Мащабът на фабриката е зашеметяващ – 511 хил. кв.м. в полупустинна местност в Невада, САЩ.

Tesla-6Огромното производство ще бъде захранено изцяло от възобновяема енергия и ще произвежда повече от цялата световна продукция на подобни батерии. Планът на революционера е да произвежда 500 хил. батерии годишно от 2020 година.

Tesla-7А как ще се зареждат толкова много автомобили? Мъск е помислил и за това. Мрежата от зарядни станции на Тесла се разраства както в Америка, така и в Европа и Азия. И засега зареждането е безплатно! Още един инструмент за увеличаване на продажбите.

Tesla-5И ако само при първата част на представянето на Модел 3 предварителните продажби биха всякакви рекорди, какво ли да очакваме при втората част, която ще разкрие интериора и управлението на революционния електромобил. Мъск повдига леко завесата със съобщение в социалните мрежи. /themainline.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук