Калфин отряза Румен Петков за 5 млн. лв.

0
1327

АБВ излязла от властта, защото правителството отказало да финансира Федерацията по мотокрос

Ивайло Калфин е подал оставка като вицепремиер и социален министър, за да освободи Бойко Бори­сов от Румен Петков, казват източници в парламента. Откакто е сформирана управляващата коалиция, бивши­ят вътрешен министър не спирал да извива ръцете на премиера, а негативите от изнудването падали на плещите на Калфин. Последния път – при ултиматума за Изборния кодекс, нервите му не издържали и той решил да напусне кабинета.

Запознати с процесите в управляващата коали­ция твърдят, че седми­ци преди АББ да изле­зе от властта, Румен Пе­тков настоявал спортният министър Красен Кралев извънредно да отпусне 5 милиона лева за федера­цията по мотокрос, на коя­то дясната ръка на Геор­ги Първанов е неформален лидер. Подобна теза за­стъпи и съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. По ин­формация от Спортното министерство уведомили изгонения от БСП политик, че няма основание за такава финансова инжекция и затова няма да преведат парите. Петков се ядосал и поставил въпроса пред Бойко Борисов. Премиерът вече бил запознат със слу­чая, но категорично отка­зал да угоди на капризите на бившия МВР шеф. Тога­ва пред партийните струк­тури заместник-председа­телят на АБВ започнал да лансира те­зата, че фор­мацията незабавно трябва да излезе от властта заради абсурд­ния Изборен кодекс.Румен Петков

Като аргумент за ми­наването в опозиция из­тъквал и двойния аршин, който ГЕРБ прилагал към партньорите в коалицията. Петков твърдял, че законо­проектите на АБВ трудно влизали в дневния ред на Народното събрание, като ГЕРБ давал рамо най-ве­че на послушната част от Реформаторския блок и на Патриотичния фронт.

Скандалите около из­борния закон дошли дю­шеш на Петков и четири дена преди конгреса той обяви, че АБВ ще предло­жи преустановяване под­крепата за правителството и евентуално изтегляне от изпълнителната власт.

С ултиматума бившият въ­трешен министър се на­дявал в дните до конгре­са премиерът Борисов да разпореди на Красен Кралев Министерството на спорта да отпусне 5-те ми­лиона за федерацията по мотокрос.

Усещайки каква е целта на играта, часове по-късно Ивайло Калфин си подава оставката като вицепремиер и социален министър. „Калфин си тръгна, защото не искаше да участва в този фарс на Румен Петков. Не е човек, който допуска да го използват. Освен това уважава премиера и с оставката си спря рекета на Петков“, коментират анализатори на процесите.

Информирани разкриват и други неловки ситуации, в които е изпадал Калфин заради съпартиеца си. Най-пресният случай е Законът за МВР, предложен от Румяна Бъчварова. По от­ношение на него Петков играе комбина с Цветан Цветанов в опит да бламират вътрешна­та министърка. Пред медиите съпредседателят на АБВ не­веднъж казва, че законът ще срине МВР и не трябва да бъде гласуван. Застава на страната на Цветанов, въпреки че Ивай­ло Калфин е подкрепил законо­проекта на Бъчварова на заседание на Министерския съвет. Така се създавало излишна напрежение в правителството и на вицепре­миера му се налагало да отго­варя за действията на Петков.

Вторият човек в АБВ му пра­вел мръсно и като говорел сре­щу Николай Ненчев. Въпреки че не споделя политиката му в областта на отбраната, Кал­фин искал да има добра кому­никация с него, тъй като заед­но обсъждали как да се пен­сионират военните. Конфликтът с политика от Плевен бил причината Калфин да откаже да се върне като депутат в парламента. Петков виси почти всяка седмица в На­родното събрание и командва депутатите на АБВ. Бившият вицепремиер смятал за уни­зително да му бъде подчинен. По всяка вероятност Калфин няма да поведе война срещу Петков, но няма да разгова­ря с него и да се занимава с партийни дела, а ще поддър­жа отношения единствено с Първанов.

Източник: в-к Галерия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук