неделя, април 28, 2024
Google search engine
дом Разследване Католически епископи прикривали 40 години педофилски оргии в епархия в САЩ

Католически епископи прикривали 40 години педофилски оргии в епархия в САЩ

0
900

Двама католически епископи, които са ръководили диоцез в Пенсилвания, САЩ, са помогнали за покриване на сексуални посегателства срещу стотици деца от над 50 духовни лица или религиозни лидери за период от над 40 години.

Това става ясно от съдебен доклад, цитиран от АП.

Информацията за извършваната мащабна педофилия в епархията Altoona-Johnstown се основава частично на доказателства от таен архив в диоцеза, разкрит чрез съдебна заповед за претърсване миналата година, заяви главният прокурор на Пенсилвания Катлин Кейн.

Тези хищници оскверниха свещеното доверие и тормозеха жертвите си на местата, където трябва да се чувстват в най-голяма безопасност”, допълва Кейн.

Не са повдигнати обвинения, защото някои от педофилите са починали, давността е изтекла, както и в някои случаи жертвите са твърде травматизирани, за да свидетелстват, поясни прокурорът.

Докладът е особено критичен към епископите Джеймс Хоган и Джоузеф Адамиц. Хоган, който ръководи диоцеза от 1966 до 1986 година, почина през 2005 година. Адамиц управлява епархията от 1986 до 2011 година.

Хоган покривал педофилите чрез прехвърлянето им на други места. В доклада се отбелязва също, че Адамиц и подчинените му заплашвали някои от жертвите с отлъчване от църквата.

В разкритията се отбелязва, че Адамиц е създал таблица със суми, която помагала на църквата да плаща различни суми на жертвите. Тези, например, които са били опипвани, трябвало да получат от 10 до 25 хиляди долара; за опипване под дрехите или обект на мастурбация – от 15 до 40 хиляди долара; жертвите, принуждавани да правят орален секс, получават от 25 до 75 хиляди долара; за содомия и полови сношения – 50 до 175 хиляди долара.

Адвокатът на Адамиц заяви, че обвиненията срещу 80-годишния епископ са безпочвени.

Кризата с педофилията в църквата се разрази през 2002 година, когато вестник Boston Globe разкри информация за мащабни извращения в Католическата църква.

Американската конференция на католическите епископи е изчислила, че американските диоцези са платили близо 4 милиарда долара за уреждане на спорове с жертви от 1950 година./нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук