Жива мартеница усмихна Видин

0
846

Днес на централния площад „Бдинци” близо 600 деца от всички видински училища изобразиха с телата си лице с широка усмивка. Това бе жива мартеница, с която те поздравиха жителите и гостите на града по случай 1 март. Досега с телата си децата са изобразявали Пижо и Пенда, но на днешния 1 март те направиха нова фигура. Всички бяха облечени в червени и бели тениски, които общината подарява на всеки  участник.

Кметът на Видин Огнян Ценков поздрави участниците в живата мартеница с Баба Марта. Нека тя да ви донесе здраве, щастие, сплотени семейства. Благодаря ви, че ни зарадвахте с тази усмивка, че ни доставихте радост и настроение, каза им той.

Огнян Ценков връчи грамоти на училищата, които изпратиха ученици за мартеницата.

По същото време на площада отвори врати и работилница за мартеници. Всяко дете и възрастен можеха сами да си изработят пролетния символ.

На площада бе показана и изложба от мартеници, организирана от регионалната библиотека „Михалаки Георгиев”. Подобни видове от символа днес са показани  и в град Скопие, Македония, на международна изложба в знак на подкрепа на инициативата за включване на символа в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО./Кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук