Кеворк за световните злини и българските тревоги: Не бива да предизвикваме злото, трябва да си гледаме нашите работи

0
1552

В Турция цъка бомба с бежанците!

Ако не си отваряме очите добре, може да има много български злини. Много неща са ни надвиснали над главите ни. Малко остава да заплачем за човешките права в Турция. Това не ни интересува много. По ни интересува бомбата в Турция, която всеки момент може да бъде изпратена в България – ордите с бежанци. От това трябва да се плашим. Лошото е, че нашата око винаги е втренчено в света, а не обръщаме много внимание на това, което тук у нас. Това каза знаменитият журналист Кеворк Кеворкян в ефира на bTV.

„Там има някакъв сблъсък, който мнозина мислят, че е театрален, че е част от теория на конспирацията. В същия момент обаче 1000 души в Розино са издавени. Трябва да бъдем много внимателни в това, което артикулираме. Днеска бяха събрали в едно две изявленията на Борисов – едното е, че тероризъм е двупосочен. Те те атакуват, защото ти си ги атакувал преди това. Но днеска го бяха събрали с онова за Турция и излезе така, сякаш има връзка с турските събития”, каза още Кеворкян.

„Познавам много добре цар Симеон и трябва да му отдадем дължимото. 2001 година след атентатите той казва нещо знаменито: Ние сме малка държава, трябва да си гледаме нашите работи. Може на нашите галфони, които искат да се представят в по—друг мащаб това да е обидно, но трябва да си гледаме нашите работи“, поясни журналистът.

Като пример Кеворкян посочи изказването на Плевнeлиев за атентата в Ница. По думите на президента той бил акт на безпомощност. „Не е акт на безпомощност. Сноудън написа една книга „Няма къде да се скриеш”. Хубаво нашите политици да го чуят това. Само през февруари са прихванати 3 милиарда имейли и телефони разговор, а в света 90 милиарда. Въпреки това нищо не можем да направим. Има много ценна информация, но тя лежи в някакво чекмедже. Това не е безнадеждност”, каза Кеворкян.

„Не бива да предизвикваме злото. То не е ясно къде е това зло. Тероризмът е стигнал до пулверизация – една клетка стават пет клетки”, добави той. Той обясни атентата в Ница като ответен удар. ”Не е заради ударите на Франция в Сирия. Може да е среден пръст за страната, може да е заради „Шарли ебдо” и неговите ругателства по Исляма, които на своята корица показаха от гроба среден пръст. Ние не познаваме Исляма и затова не можем да се преборим с него. Те имат други правила”, обясни журналистът.

По думите му, новобранците много по-бързо се радикализират. „Когато му посочваш среден пръст, тази битка не може да бъде спечелена. Ние трябва да си гледаме нашите работи”, бе категоричен той. „В Корана имало следното, всички планират, но най-доброят плановик е Аллах. Без да познаваш културата на хората им не можеш да се пребориш с тях. Със сила не става, добави Кеворкян.

Хумусът на високата политика е много изтънял, ако не и изтърбушен, смята журналистът. Като пример той посочи поведението на Буш на погребението на полицаите в Далас, който в този тъжен момент танцуваше. На мястото на  Митеран пристига Оланд. За него бившата му жена казва, че той е най-естествената непосредiтвеност. На мястото на Кол обединителя, пристига Меркел. Този елит отдавна е загубил контрол върху себепознанието си.

Кеворкян бе категоричен, че ние трябва да си гледаме нашите дела, където и да се лее кръв. „Кръв се лее и в Аспарухово. Някакви изпуснати наглеци секат гората незаконно, правят незаконни къщи и убива 13 души при келав дъжд. Трябва да сме много предпазливи, когато говорим за световните работи. Ние не можем да се мерим с големите”, каза той. „Какво би станало, ако Ердоган предислоцира 200-300 хиляди души до Одрин. Ми ние сме свършили”, каза още Кеворкян.

„Българският премиер си гледа работата, така, както я гледа безалтернативен човек. По-малко в собствената му представа, защото в последно време е изпълнен с големи страхове за президентските избори, и повече за политическата среда. Защото срещу него не може да излезе сериозен, тежък играч. Няма такъв”, каза Кеворкян. Журналистът определи ултиматума на Нинова като „селски вечеринки”.

По думите му, Плевнлелиев ще остане в българската история, като единствения посочен президент. Единственият, в който Борисов превъзложи себе си. Сега обаче този фокус не може да мине. Борисов няма да участва в изборите, но искат да видят хората симпатизанти как се преборват. Борисов допуска една страхотна грешка. Не може премиера да говори за демилитаризиране, а военният му министър казва, че това са глупости. Да не говорим за президента, който си води собствена политика. В същото време Борисов го хвали, но няма случай, в който Плевнелиев да хвали Борисов“.

Кеворк заяви, че не се притеснява от това, че прокуратурата се интересува от него заради езика на омразата в статиите му. „Не използвам езика на омразата. Тези покушения, едно от които е най-големите за годините на прехода – това в Добрич, където трите животни държаха добре премислени снимки в композиция – Апостола с главата надолу, тоест българите не заслужават свободата си, а друг обладава Кянз Борис. Това е позорна илюстрация на циганското надигане. Нямам нищо против циганите, но този проблем е страхотен”, каза Кеворкян. По думите му, хората го подкрепят, защото българските светини трябва да бъдат защитавани.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук